Nyheter

Rekordstor minskning av växthusgaser

Sveriges territoriella utsläpp av växthusgaser har minskat med 8,9 procent jämfört med 2019. Det visar Naturvårdsverkets nyligen publicerade årliga statistik för 2020. Den rekordstora minskningen beror främst på minskade utsläpp inom industrin, inrikes transporter samt el- och fjärrvärmesektorn.

Sveriges territoriella utsläpp av växthusgaser, det vill säga, utsläpp som uppstår inom Sveriges gränser, minskade med 8,9 procent jämfört med 2019 (eller 4,5 miljoner ton). Den rekordstora minskningen beror främst på minskade utsläpp inom industrin, inrikes transporter och el- och fjärrvärmesektorn.

Kraftigt minskade utsläpp från fjärrvärme och el sedan 2019

För el- och fjärrvärmesektorn minskade utsläppen med 1 miljon ton, vilket beror på minskad användning av fossila bränslen, framför allt permanent utfasning, särskilt av kol. Även minskat uppvärmningsbehov har bidragit till utsläppsminskningen till följd av att medeltemperaturen 2020 var den högsta som hittills uppmätts.

Sveriges utsläpp har minskat med drygt 35 procent sedan 1990

De främsta åtgärderna som har bidragit till den totala utsläppsminskningen är utbyggnaden av fjärrvärmenäten tillsammans med övergången från oljeeldade värmepannor till både el och fjärrvärme, och högre användning av biobränslen inom industrin.

Naturvårdsverket anger att de åtgärder som har påverkat utsläppsutvecklingen bland annat är:

en historisk utbyggnad av koldioxidfri elproduktion (vattenkraft och kärnkraft samt på senare år biokraft och vindkraft)

en utbyggnad av fjärrvärmenäten och den följande övergången från oljeeldade värmepannor till både el och fjärrvärme

en hög användning av biobränslen och avfallsbränslen inom el- och fjärrvärmeproduktionen

bränsleskiften inom industrin, samt minskad deponering av avfall.

Kraftigt minskade utsläpp från behandling av avfall

Utsläppen från avfallsbehandling har minskat med ungefär 73 procent jämfört med år 1990. Utsläppsminskningen beror på flera faktorer, framför allt på att metanåtervinning från deponier har ökat samtidigt som deponerat organiskt avfall minskat, tillsammans med ökad avfallsförbränning och materialåtervinning. Bakom denna utveckling ligger såväl lagstiftning som andra styrmedel, så som deponiförbud och deponiskatt. Idag används energin i avfallet till produktion av el och värme samtidigt som utsläpp från avfallsförbränning för produktion av el och värme, rapporteras i energisektorn (el- och fjärrvärmeproduktion).

Kraftigt minskade utsläpp tack vare konvertering till el och fjärrvärme

Utsläppen av växthusgaser från uppvärmning av bostäder och lokaler har minskat med 93 procent sedan 1990 tack vare konvertering till fjärrvärme och el. Det motsvarar 8,5 miljoner ton klimatgaser.