Nyheter

Världens första storskaliga process för återvinning av textilavfall går vidare

Södras satsning på OnceMore® – världens första storskaliga process för återvinning av textilavfall av blandmaterial – går vidare. Nu tillsammans med ICA Maxi genom återvinning av gamla arbetskläder. 

Med OnceMore® omvandlas stora volymer använda textilier till nya kläder och textilier – och det är skogen som gör det möjligt. Processen kombinerar vedcellulosa med textilavfall och ger en ren, högkvalitativ textilmassa. Tidigare har textilåtervinningen endast skett i form av vita textilier, bland annat i form av lakan och handdukar. Men efter ett längre utvecklingsarbete, kan nu också färgade textilier återvinnas.

Som första projekt kommer 56 000 plagg från 88 ICA Maxi-butiker runt om i Sverige återvinnas på Södras bruk i Mörrum under 2022. Tack vare samarbetet kommer de gamla ICA-plaggen bli råmaterial för motsvarande 28 000 nya plagg i stället för att förbrännas.

– För första gången någonsin i Sverige, kanske till och med i världen, kan färgade arbetskläder av bomull och polyester återvinnas i stor skala och bli till nya textilier igen. Det är ett viktigt steg mot vårt långsiktiga mål att skapa en cirkulär textilindustri och vi är glada över att göra det i samarbete med en stor aktör som ICA Maxi. Tillsammans kan vi göra skillnad, säger Catrin Gustavsson, affärsområdeschef på Södra Innovation. 

ICA: Södra har den cirkulära lösningen vi letar efter

För ICA är återvinningen av gamla arbetskläder ett sätt att göra sin verksamhet ännu mer hållbar.

– Vi vill ge våra gamla arbetskläder ett nytt värde i stället för att kasta dem, vilket annars görs med textiler som inte kan användas längre. Södra och OnceMore® erbjuder just den cirkulära lösningen som vi letar efter. Tack vare att Södra kommit långt i sin satsning, har de också kapacitet att ta emot mängden som krävs, säger Anders Axelsson, chef hållbarhetsstrategi och utveckling på ICA Sverige.