Nyheter

Säkrar långsiktig fjärrvärme för Oxelösund

Vattenfall och Oxelö Energi har tecknat avtal om en långsiktig hållbar fjärrvärmelösning för Oxelösund. Enligt avtalet ansluts fjärrvärmenätet i Oxelösund till Vattenfalls kraftvärmeverk Idbäcksverket i Nyköping.

Den nya fjärrvärmeleveransen beräknas tas i drift 2025 då spillvärmeleveransen från SSAB upphör.

– Jag är mycket glad över att Oxelö Energi har valt att tillsammans med oss hitta en långsiktigt hållbar lösning för fjärrvärme i Oxelösund. Avtalet gör det möjligt att utnyttja ledig kapacitet vid vårt kraftvärmeverk i Nyköping för fjärrvärme även i Oxelösund vilket gynnar alla parter, säger Lovisa Fricot Norén, chef för Vattenfall Värme i Sverige.

Den nya fjärrvärmelösningen är en följd av att fjärrvärme baserad på överskottsvärme från SSAB i Oxelösund försvinner efter att masugnarna och koksverket beräknas stänga 2025 när stålproduktionen hos SSAB elektrifieras.

– Genom samarbetet med Vattenfall kan vi få en biobränslebaserad fjärrvärmeproduktion till en betydligt lägre investering jämfört med att bygga en egen anläggning i Oxelösund. Produktionen har dessutom bättre förutsättningar att ha en hög leveranssäkerhet då det finns fler biobränslepannor på anläggningen i Idbäcken, säger Benita Vikström, ordförande Oxelö Energi.

– Vi har utvärderat flera alternativ och kommit fram till att denna lösning är det billigaste och mest hållbara alternativet. Att bygga ett eget biobränslebaserat värmeverk i Oxelösund hade blivit betydligt dyrare. Priset för fjärrvärmen kommer att öka, men inte lika mycket som andra alternativ, säger Per Koman Alm, VD Oxelö Energi.