Nyheter

Vattenfall ger klartecken till havsbaserade vindkraftsparker i Danmark

Vattenfall har nu fattat slutgiltigt investeringsbeslut avseende Vesterhav Syd och Nord som framåt 2023 kommer att tillföra 344 MW ny fossilfri el till det danska energisystemet.

Investeringen uppgår till 769 MEUR och Vattenfall och dess leverantörer kommer nu att inleda det sista stadiet i utvecklingen av de två havsbaserade vindkraftsparkerna.

Vesterhavsprojekten blir det tredje stora projektet i rad för Vattenfall i Danmark efter de nyss invigda havsbaserade vindkraftsparkerna Kriegers Flak och Horns Rev 3.

Parkerna kommer att börja producera fossilfri el åt danska konsumenter och dansk industri senast i slutet av 2023.

– Vi är glada över att ha fattat investeringsbeslutet för Vesterhavsprojekten. Vattenfall vill göra det möjligt att leva fossilfritt inom en generation och vi fortsätter att steg för steg närma oss målet genom projekt som till exempel Vesterhav Syd och Nord, säger Anna Borg, Vattenfalls vd och koncernchef.

Vesterhav Syd och Nord kommer att få en sammanlagd kapacitet på 344 MW vilket motsvarar årsförbrukningen för över 350 000 danska hushåll. Därmed kommer de att bidra avsevärt till Danmarks gröna omställning de kommande åren.

Dessa projekt är de enda statligt upphandlade havsbaserade vindkraftsparker som kommer att byggas i Danmark fram till 2027 då den havsbaserade vindkraftsparken Thor ska driftsättas.

– Tillsammans med våra duktiga leverantörer inleder vi nu projektets slutfas för att kunna färdigställa parken fram till 2023. Beslutet signalerar tydligt vårt engagemang i Danmarks gröna omställning och Vattenfalls bidrag till den havsbaserade vindkraftsindustrin och lokala arbetstillfällen, säger Helene Biström, chef för Business Area Wind, Vattenfall.

Vesterhav Syd och Nord blir det senaste tillskottet till Vattenfalls växande portfölj med havsbaserade vindkraftsparker i Nordsjön. Vattenfall kommer dessutom att stärka sin närvaro på danska västkusten genom att etablera en ny serviceanläggning i Hvide Sandes hamn. Den blir hemmahamn för all service av Vesterhav Syd och Nord, men också Horns Rev 3.

Vattenfall har inlett samarbeten med följande huvudleverantörer:

Siemens Gamesa – vindkraftsturbiner

Jan de Nul – installation av kraftverk

Bladt Industries och EEW – fundamenttillverkning

DEME – installation av fundament

Hellenic – kabeltillverkning

Asso – kabelinstallation

Fakta om Vesterhav Syd och Nord:

Den sammanlagda installerade kapaciteten blir 344 MW, 168 MW vid Vesterhav Syd och 176 MW vid Vesterhav Nord.

Elproduktionen kommer att räcka för att täcka årsförbrukningen för över 350 000 danska hushåll.

Vindkraftparkerna kommer att bestå av 20 respektive 21 vindkraftverk med en kapacitet på 8,4 MW vardera.

Hemmabas för drift och underhåll blir Hvide Sande-hamnen där Vattenfall kommer att etablera en ny serviceanläggning.