Nyheter

Omhändertagande av dagvatten – en het fråga

Nu blir fler och fler medvetna om vikten av att lösa dagvattenfrågan, som berör många instanser och även många människor.

Dagvatten och skyfall måste hanteras utifrån större avrinningsområden och då behövs en samlad lösning.

– Vi hamnar lätt först i detaljplanen där man ska hantera riskerna för översvämningar men kanske inte hur hela omgivningen drabbas som borde finnas i översiktsplanen. Då vi arbetar över förvaltningsgränserna kommer vi direkt in på vem som har ansvar utifrån olika förutsättningar som bland annat klimatförändringar, säger Gilbert Nordenswan, chefsjurist på Svenskt Vatten.

En viktig fråga är vem som ska ställas till ansvar för skador som sker. Kommunerna har ansvaret för detaljplanerna, översiktsplanerna och VA- huvudmannen har också ett stort ansvar. Det står i lagen att VA huvudmannen ska ta emot och leda bort vatten. Men det finns begränsningar på hur mycket vatten man kan leda bort.

Att se på helheten

– Det är kostsamt att bygga om ledningar och reningsverk och det kan uppstå svårigheter vid kraftiga skyfall. Därför är det så viktigt att i de kommunala översiktsplanerna se om det verkligen är bra att bygga i ett område utifrån dagvattenfrågan. Och ställa frågan om förtätningsmöjligheten och hur många fastigheter som det handlar om. Hårdgjorda ytor leder vatten snabbt. Det är därför viktigt att se på helheten i projekten.

Rättspraxis handlar om 10-årsregnet. Men frågan kanske är vad är 10-årsregnet? Och hur kommer det att förändras? Kanske det blir 5-årsregnet? Då samhället utvecklas är det många gånger svårt att klara de tidigare självklara händelserna.

– Finansieringen är en annan viktig fråga, säger Gilbert Nordenswan. Det måste ske en rättvis fördelning och en rådighet över frågorna. Därför är samhällsplaneringen så viktig och även en kartering över var vattnet tar vägen och samlas. Exempelvis kan det handla om lågpunkter och då kanske man inte ska bygga just där. Det viktigaste kan inte vara att bygga snabbt och hitta attraktiva sjönära områden om de över tid inte håller för olika klimatpåfrestningar.

Översvämningsområden underlättar

När det gäller gator är det bra att höjdsätta marken och parker och därefter bestämma de hårdgjorda ytorna och hur mycket området tål. Det går också att skapa översvämningsområden där vattnet har möjlighet att samlas vid ett skyfall. Det kan handla om raingardens som är planerade för mycket vatten men även en skateboardanläggning som kanske inte används just under häftiga regn. Man kan också skapa möjligheter genom regndiken.

– VA-företagen har inte haft denna nya roll utan i princip haft ansvar för rör och rening. Nu är det många olika intressenter att ta hänsyn till. Översiktsplanens betydelse kan inte nog poängteras. Även den befintliga bebyggelsen påverkas när man bygger nytt. Det handlar om att hela tiden skapa fördröjningsmöjligheter på fastighetsmarken. 70 % av marken i ett samhälle är oftast privat, därmed behöver denna användas för att hantera dagvatten. Enligt jordabalken får man inte skada grannen med åtgärder på sin tomt, det är därför VA-huvudmannen ska hjälpa till att leda bort vattnet, men det går inte att ta hand om allt. Det är fastighetsägaren som har huvudansvaret att ta bort vatten på sin tomt och det är ofta den mest effektiva åtgärden, ett samarbete krävs, säger Gilbert Nordenswan.

Kommunens detaljplaner gäller bara 10 år och de har då ansvaret under dessa år. Därefter har fastighetsägaren ansvaret och sker 100-årsregnet därefter är det försäkringen som gäller. Om inte, är det fastighetsägaren som själv får ta ansvaret. En fastighet ska stå i minst hundra år och då gäller det att ta höjd för det som kan påverka, exempelvis dagvatten.

Foto: Svenskt Vatten