Nyheter

Ellen Gustafsson, Timbro: ”S-regeringen kommer inte att lösa elkrisen”

”Magdalena Andersson vill öka takten i klimatarbetet. Det är ironiskt, eftersom hela klimatomställningen just nu hotas av en elkris som till stor del skapats av den regering hon har ingått i. Samtidigt har hennes egen regering på rekordkort tid visat sig inkapabel att förstå problemet.”

Det skriver Ellen Gustafsson, miljö- och klimatansvarig på Timbro i en debattartikel i Dagens Industri:

”Priset på el har den senaste tiden nått nya rekordnivåer i hela landet. Faktum är att det har varit rekordhögt fem månader i rad. I södra och mellersta Sverige kostade en kilowattimme nyligen 6,49 kronor. Det innebar en ökning med mer än 2 700 procent jämfört med samma tid förra året.”

”Enligt Anders Ygeman, som fram tills nyligen var energiminister, är det bland annat Rysslands minskade gasleveranser och faktumet att det ”började bli lite kallare” som orsakat den senaste tidens prishöjning. Det är en bristfällig förklaring. Vintern är trots allt ett återkommande fenomen som inte kan förvåna någon annan än regeringen. Ändå skiljer sig dagens elpriser drastiskt från hur det såg ut för bara några år sedan.”

Läs hela debattartikeln här:

https://www.di.se/debatt/debatt-s-regeringen-kommer-inte-att-losa-elkrisen/