Nyheter

Freemelt och Etteplan inleder ett strategiskt samarbete inom 3D-printing

Freemelt och Etteplan ingår ett strategiskt partnerskap inom 3D-printing (additiv tillverkning) för att tillsammans utveckla Freemelts kommande industriella 3D-skrivare.

Partnerskapet kombinerar Freemelts kapacitet att utforma och tillverka 3D-skrivare och Etteplans kapacitet inom konstruktion och mjukvaruutveckling. Det syftar också till gemensamma kommersiella aktiviteter gentemot industrin för additiv tillverkning.

– Genom vårt strategiska partnerskap kommer vi att kunna tillföra mer värde till våra kunder genom att erbjuda inte bara världsledande utrustning för additiv tillverkning utan även, i samarbete med Etteplan, industriella processer och fabrikslösningar, säger Ulric Ljungblad, vd Freemelt.

Målet med partnerskapet är att leverera 3D-printing kapacitet till tillverkningsföretag världen över och att påskynda övergången till mer hållbara och bättre produkter och produktion.

– Etteplan har identifierat additiv tillverkning som en av de viktigaste teknikerna för framtiden och vi är fast beslutna att fortsätta förbättra vår kapacitet inom additiv tillverkning. Ett nära samarbete med Freemelt ger oss möjligheter att fördjupa våra kunskaper inom området och skapa synergier med potentialen att avsevärt öka värdet som erbjuds marknaden och våra kunder över tid, säger Riku Riikonen, Senior Vice President, Engineering Solutions, Etteplan.

3D-printing eller additiv tillverkning är en process för tillverkning av tredimensionella solida objekt utifrån en digital modell.

Ett samarbete för att utveckla nästa industriella 3D-skrivare i metall

Som en del av det strategiska partnerskapet samarbetar Freemelt och Etteplan för att utveckla och industrialisera Freemelts nästa 3D-skrivare för metall. Freemelt specialiserar sig på 3D-printing i metall, baserat på metoden Electron Beam Powder Bed Fusion (E-PBF).

Den nya skrivaren kommer att skräddarsys för industriella miljöer och erbjuda tekniska egenskaper som robusthet, tillförlitlighet och produktivitet. Etteplans roll i utvecklingsprojektet omfattar att tillhandahålla projektteam inom olika expertområden, såsom mjukvara, mekanik, el, säkerhet och dokumentation, för att påskynda utvecklingen fram till release av den nya skrivaren.

Samarbetet kommer framöver även att omfatta produktionsteknik, produktsupport och applikationsteknik för 3D-printade produkter.