Nyheter

Tryckluftslösningar från Atlas Copco Compressor för att förflytta och paketera varor

Clas Ohlson AB är idag ett av Nordens största detaljhandelsbolag med totalt 4 500 medarbetare i framförallt Sverige, Norge och Finland. På drygt 100 år har bolaget gått från ett litet familjeföretag till en koncern som omsätter mer än 8 miljarder om året.

Framgångssagan innehåller givetvis bra produkter och nöjda kunder, men framförallt är det en berättelse om entreprenörskap, hållbarhet och en vilja att hela tiden förbättra och förenkla vardagslivet för människor.

I den stora distributionscentralen i Insjön i Dalarna plockas, packas och skeppas varje dag mängder av varor som säljs till kunder som vill utveckla sitt hem, sin trädgård och sin fritid. Tryckluft från Atlas Copco Compressor är en av de komponenter som bidrar till att göra det möjligt.

En komplex lagerlösning där tryckluft spelar en avgörande roll för hela flödet

För att effektivisera lagerhållningen och minimera lagerkostnaderna har Clas Ohlson valt en lösning med ett till stor del automatiserat centrallager i Insjön.

Den första delen av lagret byggdes 1995 och under åren har nya byggnader tillkommit för att hantera det enorma flödet av in- och utgående varor som försörjer inte bara de ca 230 fysiska butikerna utan också den alltmer omfattande e-handeln. Idag upptar lagret en yta av 77 000 kvadratmeter där det 30 till 40 meter höga helautomatiserade kranlagret skapar förutsättningar för ett smidigt flöde där gods sorteras och plockas dygnet runt.

Logistiken inom centrallagrets väggar är mycket komplex och samspelet mellan medarbetarna, de förarlösa eltruckarna och transportbanden med tillhörande maskiner är mycket viktigt. En stor del av verksamheten är eldriven, men även tryckluften spelar en mycket stor roll för flödet. Exempelvis så används tryckluft för att reglera riktningen på rulltransportörerna och för att reglera flödet av kartonger och backar på transportbanden.

Tryckluft används också i pallbytarmaskinerna, för att resa upp kartonger och för att trycka till den plast som viras kring backar och kartonger i inpackningsmaskinerna.

– Det är avgörande för oss att ha en tillförlitlig lösning med pålitliga maskiner och 100 % redundans så att leveranser till butiker och kunder inte drabbas vid eventuella störningar av tillförsel av tryckluft, säger Jan Vidin, Fastighetschef, Clas Ohlson.

Atlas Copco levererar tillförlitlig tryckluft med varvtalsstyrda (VSD) skruvkompressorer…

Den tryckluft som används i Clas Ohlsons distributionscentral levereras av två stycken oljesmorda skruvkompressorer med varvtalsstyrning (VSD) Atlas Copco: en GA55VSDFF och en GA33VSDFF, båda med inbyggd tork. För att säkerställa driften har företaget valt att teckna ett förebyggande serviceavtal där en tekniker från Atlas Copco regelbundet besöker och servar maskinerna.

I samband med att serviceavtalet skulle tecknas om under 2020 gjordes en behovsanalys med hjälp av data från SMARTLINK, ett fjärrövervakningssystem som samlar in specifika data kopplade till kompressorernas drift och prestanda. Där framgick det tydligt att maskinerna inte nyttjades på bästa sätt. Den lite större kompressorn var inställd på att gå under veckodagarna, medan den lite mindre var inställd på att gå under helgerna. Resultatet blev en ojämn drift där GA55VSDFF startade och stoppade ofta samtidigt som den mindre maskinen underutnyttjades.

… som regleras med hjälp av ett centralt styrsystem Optimizer 4.0

För att öka effektiviteten i tryckluftssystemet beslutade sig Clas Ohlson för att investera i Atlas Copcos centrala styrsystem Optimizer, 4.0 som nu balanserar den samlade kapaciteten mot behovet på ett bättre sätt. Styrsystemet skiftar kompressorerna när luftflödet förändras, vilket säkerställer att företaget alltid har den mest energieffektiva lösningen i drift. Till styrsystemet kopplades även en daggpunktsgivare som övervakar hur de inbyggda kyltorkarna fungerar och även två GA22 oljesmorda skruvkompressorer med fast varvtal som fungerar som back up.

– Efter att det nya styrsystemet från Atlas Copco Compressor installerades så märker vi att driften blivit mycket smidigare och växlar bättre från hög till låg förbrukning. Rent generellt har vi bättre kontroll på vår anläggning, avslutar Jan Vidin, Fastighetschef, Clas Ohlson.