Nyheter

Debatt: ”Vindkraft löser inget – den förvärrar problemen med elnätet”

”Vindkraften driver oss mot total systemkollaps. Vindkraft löser inget, oavsett om den är på land eller till havs – den förvärrar problemen med elnätet. Större delen av Europa var extremt nära total systemkollaps i september.”

Det skriver Jan Blomgren, Professor i kärnfysik och författare till ”Allt du behöver veta om Sveriges elförsörjning” i en replik till Göran Bryntses och Per Ribbings debattinlägg i Expressen:

”Göran Bryntse och Per Ribbing hänvisar till sin erfarenhet på energiområdet, och efterlyser en debatt baserad på fakta, särskilt inom fysik. Så långt är vi överens – det behövs fakta baserade på naturlagar i debatten. Båda anger examina i fysik, men tycks ändå ha missat grundkursen i värmelära, när de säger att två tredjedelar av energin går bort som spillvärme inom kärnkraft.”

”I sak sant, men vad varje fysikstudent vet efter grundkursen är att det beror på att all energi inte har samma kvalitet. Elektrisk energi har högre kvalitet än värme, eftersom energin har en riktning. Det gör den radikalt mer användbar till att driva maskiner med. Denna effekt är inte unik för kärnkraft, utan beror på grundläggande egenskaper hos vatten.”

Läs hela debattartikeln här:

https://www.expressen.se/debatt/vindkraften-driver-oss-mot-systemkollaps/