Nyheter

Slutar erbjuda elavtal till fast pris – ”Har spelat ut sin roll”

Under hösten har det rörliga elpriset stigit till historiskt höga nivåer, en helomvändning jämfört med de rekordlåga nivåer vi blev vana vid förra sommaren. Klart är att vi kommer att få se en elmarknad med mer varierande priser.

Med bakgrund av detta slutar kommunägda Linde energi att erbjuda elavtal till fast pris.

De flesta experter är överens om att vi kommer att få se en högre volatilitet på elmarknaden. Med det menas att vi kommer att få vänja oss vid större svängningar och variationer vad gäller våra elpriser.

– De kraftiga svängningar vi upplevt på elmarknaden det senaste året gör att det finns en stor osäkerhet i elprisutvecklingen och därmed att låsa in sig i ett fastprisavtal. Det gäller både för kunden som riskerar att få betala på tok för mycket för sin el, och för oss som energibolag som behöver räkna med högre kostnader och större riskpåslag, menar Richard Järlstam, försäljnings- och marknadschef på Linde energi.

Ett långsiktigt och smart alternativ är att hitta ett elavtal där priset följer marknadens utveckling, men som ger förutsättningar att kapa höga toppar och låga dalar.

– Att köpa el till ett fast pris tillhör gårdagen och är en affärsmodell som inte är anpassad till framtidens elmarknad och energilösningar, fortsätter Richard Järlstam.

Framtidens elpriser kommer i allt större utsträckning att påverkas av faktorer som när, var och hur elen produceras. Linde energi ser just nu över sina erbjudanden och vill skapa möjligheter för sina kunder att genom att bli mer energismarta gynna såväl en hållbar utveckling som den egna plånboken.

– I framtiden, och till viss del redan nu, kan du styra din elförbrukning med hjälp av appar, AI och annan teknik. Genom att använda el när priserna är gynnsamma och förbrukningen låg skapas incitament för såväl individen som samhället. Alla tjänar på att vi tillsammans blir smarta energikonsumenter, framhäver Richard Järlstam.

– Går du dessutom som många andra i tankar kring att installera solceller på villan eller fritidshuset är fastprisavtal heller inte en lösning som fungerar. Det fasta elpriset har helt enkelt spelat ut sin roll, avslutar Richard Järlstam.