Nyheter

Debatt: ”Varför är det så tyst om kärnkraftens urusla effektivitet?”

”Populister på högerkanten skriker allt högre, om en elbrist som inte finns. Nu ser vi med glädje hur ett stort vindkraftsprojekt utanför Stockholms skärgård planeras.”

Det skriver Per Ribbing, Tekn lic  och Göran Bryntse, Tekn dr i ett debattinlägg i Expressen:

”Kärnkraftens verkningsgrad är som en bättre Ottomotors, ca 30%. Ur ett livscykelperspektiv behövs ca 7 kWh sättas in som insatsenergi (primärenergi) för att 2 kWh el ska komma ut på det nordiska elnätet. 7 in ger 2 ut. Dagens kärnkraft är Ebberöds bank ur ett energiperspektiv.”

”Populister på högerkanten skriker om varandra, allt högre, om en elbrist som inte finns. 2021 blir mycket sannolikt ännu ett rekordår för svensk elexport. Brist på överföringskapacitet, brister på elnätet, är fel att kalla ”elbrist”. Det finns ingen brist på el. Det finns brist på elledning. Indelningen i elområden kombinerat med Putins manipulationer av gaspriset höjer dessutom elpriset i Sydsverige.”

Läs hela debattinlägget här:

https://www.expressen.se/debatt/det-ar-vindkraften–som-klarar-klimatkrisen/