Nyheter

”Havsbaserad vindkraft behövs för klimatet och näringslivet”

”Det råder en dyster och uppgiven stämning i klimatdebatten, såhär efter att världsledarna åkt hem från klimattoppmötet i Skottland. Och nog finns det skäl till oro – det verkar allt mer osannolikt att vi kommer att kunna nå de globala mål som satts upp. Men det finns också källor till hopp. Hit får de två vindkraftsparker som planeras utanför vår kust räknas.”

Det skriver Erik Holmestig (C), Kommunalråd i Gävle och Anders Ekman (C), Styrelseordförande Gävle Energi AB i ett debattinlägg i Gefle Dagblad:

”Visst har vindkraften effekter på sin omgivning, som all elproduktion och infrastruktur. Men i debatten målas det ofta upp skräckscenarion som saknar koppling till verkligheten – som att fiske och turism skulle drabbas, eller att bullernivåerna skulle bli hälsofarliga. Rena lögner om allt från mikroplaster till avisning med glykol sprids såväl på sociala medier som i talarstolen på kommunfullmäktige. Det är sorgligt.”

Läs hela debattartikeln här:

https://www.gd.se/2021-11-22/havsbaserad-vindkraft-behovs-for-klimatet-och-naringslivet