Nyheter

Robot i guld när Müller Gas Equipment firar 20:e ABB-roboten

Robotarna har ökat produktionen av cylinderventiler med 25 procent på en period över 10 år. Automation möjliggör konkurrenskraftiga priser på en världsmarknad.

När det danska företaget Müller Gas Equipments installerade sin 20:e robot firades milstolpen rejält – med en robot i guldfärg. Med den nya roboten, en IRB 1600 med FlexLoader™ FP 600, stärker Müller Gas Equipment ytterligare sin konkurrenskraft på världsmarknaden för cylinderventiler.

– Guldroboten är ett bevis på det starka partnerskap som vi har tillsammans med ABB. Vi är otroligt glada för det välfungerande samarbete vi haft de senaste tio åren. Nu har vi 13 automationsceller och bara under det senaste året har vi installerat tre nya robotar. Att robotarna kan arbeta 24/7, och att vi med vår setup inte behöver någon operatör här på kvällen och natten, är mycket fördelaktigt, säger Thorsten Rossen, produktionschef på Müller Gas Equipment.

Tack vare robotarna har Müller Gas Equipments produktionsvolym ökat med 25 procent. Tillsammans med ABB har man möjliggjort flexibla produktionsomställningar och skapat standardiserade robotceller som är enkla för operatörerna att sköta. Dessutom har arbetsmiljön blivit bättre när operatörerna slipper monotona, repetitiva och tunga arbetsmoment.

ABB i Västerås har levererat robotar till Müller Gas Equipment sedan 2011 via ABB:s Global Solution Center för maskinbetjäning i Jönköping. De används för maskinbetjäning med visionsguidning för ökad flexibilitet i produktionen och snabba omställningar.

– Vi är glada över att få vara en långsiktig partner till Müller Gas Equipment. Med hjälp av våra robotar och visionssystem har de kunnat skapa en flexibel produktion med ökad produktivitet, en nyckelfaktor till att de kan fortsätta producera lokalt och fortsatt vara konkurrenskraftiga på världsmarknaden, säger Johanna Larsson, Sales Specialist på ABB:s Global Solution Center för maskinbetjäning. Robotautomation är en lönsam investering för både små och stora företag. Jämfört med manuellt arbete kan det öka maskinutnyttjandet med upp till 60 procent.

I Müller Gas Equipments fabrik i Sønderborg produceras över en miljon cylinderventiler om året, och de levereras till stora gasindustriföretag över hela världen. Med 90 års erfarenhet av produktion vet Müller Gas Equipment att man måste tänka nytt och investera långsiktigt för att ligga i framkant.

– Vi har valt att automatisera för att kunna vara med som en av de stora spelarna inom industriella cylinderventiler i världen. Utan automation skulle vi inte kunna leverera ventilerna till samma priser och det hade blivit för dyrt att behålla produktionen i Danmark, säger Thorsten Rossen.