Nyheter

MTEK:s MBrain revolutionerar framtidens tillverkningsindustri

Fast Company utser MTEK:s intelligenta mjukvara MBrain som vinnare av utmärkelsen Next Big Things In Tech 2021. Med MBrain vill MTEK göra skillnad och revolutionera framtidens tillverkningsindustri.

I den lilla orten Alfta, i norrlands södra skogar, har MTEK på kort tid byggt upp ett internationellt företag som digitaliserar och effektiviserar fabriker jorden runt. Idén för mjukvaruplattformen MBrain uppstod utifrån ett problem som grundaren Mattias Andersson upptäckte när han grundade företaget. Att som företag i Sverige kunna administrera och hantera produktioner på andra sidan jordklotet, kräver konstant pendling mellan världsdelar och är negativt från en hållbarhetssynpunkt.

– Vi ville hjälpa företag att förbättra sina tillverkningsprocesser och få en mer detaljerad, övergripande syn över fabrikens effektivitet, utan att nödvändigtvis behöva flyga tusentals mil fram och tillbaka, säger Mattias Andersson, grundare av MTEK.

Utöver att MBrain ger en detaljerad överblick av produktionen i fabriken är den även enkel att använda. De flesta mjukvarusystem för tillverkningsindustrier kräver ofta komplicerade och långdragna processer för att anpassa mjukvaran till företaget i fråga. MBrain designades istället för att kunna användas och konfigureras av användaren, utan specialanpassning och kodning från externa konsulter, för att hantera mjukvaran.

– Det är en stor ära att bli utsedda till Next Big Things in Tech 2021 av Fast Company. Våra kunder är experter på det de gör och för oss är människan ständigt i fokus. MBrain må vara en intelligent mjukvara, men den är byggd utifrån ett mänskligt centrerat perspektiv. Dess no-code struktur gör att vi får den på plats i existerande fabriker snabbt – utan att behöva stänga ner produktion eller köpa in specialiserad hårdvara. Det är unikt och anledningen till att MBrain verkligen är The Next Big Thing, säger Mattias Andersson.