Nyheter

Northvolt producerar den första helt återvunna battericellen – siktar på 125 000 ton/år

Northvolt meddelar att deras återvinningsprogram, Revolt, har producerat sin första litiumjonbattericell med en nickel-mangan-kobolt (NMC)-katod tillverkad med metaller som återvinns genom återvinning av batteriavfall.

Unikt är att alla återvinnings- och produktionsprocesser slutfördes på en enda plats, på Northvolt Labs i Västerås, Sverige. Utvecklingen står som ett genombrott för batteriindustrin och en milstolpe för Northvolt i sitt uppdrag att etablera en hållbar försörjning av batterier för att stödja avkarboniseringen av samhället.

Emma Nehrenheim, Northvolts Chief Environmental Officer och chef för Revolt:

– Det vi har visat här är en tydlig väg till att sluta kretsen för batterier och att det finns ett hållbart, miljömässigt föredraget alternativ till konventionell gruvdrift för att hämta råvaror för batteriproduktion. Återvinningsprocessen kan återvinna upp till 95 % av metallerna i ett batteri till en renhetsnivå i nivå med färskt jungfruligt material. Vad vi behöver nu är att skala upp återvinningskapaciteten i väntan på framtida volymer av batterier som kräver återvinning.

Återvunnet nickel, mangan och koboltmetaller som användes i battericellen återvanns från batteriavfall genom en lågenergihydrometallurgisk behandling som innebär användning av en vattenlösning för att isolera metallerna och separera dem från föroreningar.

Efter att ha bevisat effektiviteten i återvinningsprocessen, riktar Northvolt nu uppmärksamheten mot uppskalningen av återvinningskapaciteten för att uppfylla sitt mål att producera celler med 50 % återvunnet material till 2030.

För att säkerställa detta kommer Revolt Ett, företagets första giga-skala återvinningsanläggning under utveckling i anslutning till Northvolt Ett gigafactory i Skellefteå, Sverige, att utökas utöver sin ursprungliga design för att möjliggöra återvinning av 125 000 ton batterier per år.