Nyheter

Ett virtuellt kraftverk och batterier av trä

Det är Sveriges mest lovande klimatinnovationer. Det står klart efter att juryn och folkets röst utsett vinnarna i Sveriges största innovationstävling med klimatfokus, Startup 4 Climate. Vinnarna, Krafthem och Ligna Energy, utropades under prisceremonin på FN:s klimattoppmöte COP26 sent igår kväll och får ta emot en miljon kronor vardera.

Startup 4 Climate är innovationstävlingen som delar ut norra Europas största klimatinnovationspris och igår utsågs vinnarna.

– Det är fantastiskt att se den innovationshöjd och energi som finns i Sverige. Vi i juryn imponerades stort av finalisterna och det var en ära och glädje att få dela ut en miljon vardera till de fantastiska vinnarna, säger Stefan Krook, jurymedlem och GodEls grundare och ordförande.

Vinnarna i årets upplaga av Startup 4 Climate har tagit sig igenom många prövningar för att slutligen landa på segerpallen. I stenhård konkurrens med ett trettiotal andra banbrytande energiinnovationer, flera urvalsprocesser, presentationer och utfrågningar, samt över 6000 röster från allmänheten, står det nu klart att startup-företagen Kratfhem och Ligna Energy utvecklat Sveriges mest lovande klimatinnovationer 2021. Entreprenörerna tar hem en miljon var för att kunna skala upp sin verksamhet och därmed accelerera energiomställningen.

– Gemensamt för de två vinnarna är att vi ser stor potential i att deras innovationer kan skynda på klimat- och energiomställningen. Krafthem och Ligna Energy har utgått från konkreta behov i energisystemet, tänkt utanför ramarna och vågat vara kreativa. Vi tror att det finns verklig klimatnytta i deras idéer, säger Johan Lindehag, jurymedlem och vd på Ellevio.

Krafthem:

Stockholmsföretaget Krafthem har å sin sida utvecklat ett “virtuellt kraftverk” som banar väg för snabb utbyggnad av solkraft, batterilagring och elbilsladdning – alla pusselbitar i framtidens energisystem. Genom artificiell intelligens gör lösningen att mångfalt fler solpaneler, laddstolpar och batterier kan kopplas till elnätet, med bibehållen balans och optimal energieffektivitet.

Ligna energy:

Möjligheten att lagra el är helt avgörande för framväxten av ett förnybart, hållbart energisystem. Norrköpingbaserade Ligna Energys biobaserade batteriteknik bygger på forskning vid Linköpings universitet, och förutom det hållbara materialvalet är det förmågan att lagra energi i stor skala som övertygade juryn.

Om Startup 4 Climate

Innovationstävlingen Startup 4 Climate är norra Europa största innovationstävling och har instiftats i syfte att accelerera energiomställningen. De bästa idéerna med störst mätbar klimatnytta vinner. Tävlingen är möjlig tack vare ett partnerskap mellan Ellevio och GodEl. I juryn sitter Johanna Mossberg chef Energi RISE, Jane Walerud investerare, Lina Bertling Tjernberg professor i energisystem KTH, Stefan Krook grundare GodEl och Kivra, Johan Lindehag vd Ellevio. Nästa års omgång av Startup 4 Climate annonseras våren 2022. Mer info finns här: https://startup4climate.com/