Nyheter

KD: ”Kinesiska solceller är riktiga klimatbovar!”

”Sverige och världen är mitt uppe i en global omställning för att minska utsläppen av växthusgaser. När klimattoppmötet i Glasgow nu är igång behöver Sverige sätta tryck på de stora utsläpparna samtidigt som vi på hemmaplan ska fatta smarta beslut om vilka åtgärder som kan ha verklig effekt. Sverige står långt fram i den utvecklingen med bland de lägsta utsläppen per person inom Europa och OECD. Vi har en i princip fossilfri elproduktion och ett av världens klimatsmartaste jordbruk. Men det finns saker vi gör som en del av denna omställning som ofta är direkt skadligt för klimatet. En av dessa åtgärder är installationen av kinesiska solceller.”

Det skriver Ebba Busch, partiledare (KD), Camilla Brodin, energi- och näringspolitisk talesperson (KD) och Kjell-Arne Ottosson, klimatpolitisk talesperson (KD) i ett debattinlägg i Aftonbladet:

”Kina producerar i dag ungefär tre av fyra nya solpaneler. Solceller och dess komponenter kräver stora mängder el för att produceras – och i Kina, och de områden i Kina där man bygger paneler, domineras elproduktionen av kolkraft. Produktionen av solpaneler i Kina genererar redan i dag dubbel så stora utsläpp som motsvarande produktion i Europa.”

Läs hela debattinlägget här:

https://www.aftonbladet.se/debatt/a/Xq42yo/kinesiska-solceller-ar-riktiga-klimatbovar