Nyheter

Sydsvenska Handelskammaren: ”Svenska kraftnät har skapat den stora prisskillnaden på el”

”SVK försöker försvara sin unika lösning med elområden genom att skylla på Danmark och EU. Ibland hävdar SVK till och med att det finns EU direktiv som dikterar beslutet, vilket är osant.”

Det skriver Per Tryding, Vice VD vid Sydsvenska industri- och handelskammaren i Dagens Industri:

”En ny EU-förordning förtydligar tvärtom att det är ett val länder gör. Det är en lösning som avvisas av samtliga andra EU-länder utom Sverige och Danmark. Danmarks elområden är historiska och har små skillnader sinsemellan.”

”Ett elområde är en prisreglering genom geografisk avgränsning. Priset sätts virtuellt på en marknad med begränsas bland annat av områdets egen tillgång till intern produktion. Gränserna blir därför viktiga. SVK designade elområdena så att det skapades ett bristområde i Syd, vilket leder till ökade priser. Både Oskarshamn och Ringhals lades precis norr om gränsen. Följden blev ökade priser – syftande till att dämpa dansk aptit på svensk el.”

”I stället har SE4 i Sydsverige nu lägre produktion än någonsin. Handelskammaren försökte exempelvis 2019 förmå staten att behålla en stor anläggning i Malmö på 400 Mwh (nästan 10 procent av sydsvensk effekt) åtminstone som reserv. Detta nobbades, men i Stockholm kunde motsvarande situation lösas med nationella beredskapsmedel. Det liknar strategi.”

Läs hela debattartikeln här:

https://www.di.se/debatt/debatt-svenska-kraftnat-har-skapat-den-stora-prisskillnaden-pa-el/