Nyheter

(C): ”Bygg ut havsbaserad vindkraft”

”När Moderaterna i Trelleborg och andra skånska kommuner säger nej till havsbaserad vindkraft, har de också dömt skåningarna till höga elpriser.”

Det skriver de två centerpartisterna Rickard Nordin, energipolitisk talesperson, och Niels Paarup-Petersen, riksdagsledamot i en debattartikel i Sydsvenskan:

”Ett av de största hindren för mer produktion är dagens statliga regelverk. Det tar helt enkelt alldeles för lång tid att få fram olika tillstånd och de godkännanden som krävs.”

”Södra Sverige har unika förutsättningar för havsbaserad vindkraft. Längs med Sveriges kust finns ansökningar om 400 terawatttimmar, ungefär tre gånger mer än Sveriges nuvarande elanvändning. Det finns alltså enorma möjligheter. Centerpartiet har fått igenom att Svenska kraftnät ska få större ansvar för utbyggnaden av elnät till havs. Nu krävs också ett tydligt uppdrag från regeringen att Svenska kraftnät ska prioritera utbyggnad i södra delen av landet. Regeringen måste också sluta att förhala tillståndsgivningen genom att vägra fatta beslut när det gäller vindkraft.”

Läs hela debattartikeln här:

https://www.sydsvenskan.se/2021-10-27/vi-ar-redo-att-ta-vart-ansvar-for-att-trygga-sveriges-elforsorjning