Nyheter

Företrädare för energiföretag i Skåne :”Vi behöver hjälp från landets politiker för att trygga elförsörjningen”

Sveriges energisystem är väl utbyggt och fossilfritt, men har samtidigt stora utmaningar. De har blivit påtagliga inte minst i södra Sverige där elpriset är mångfalt högre än i norra delen av landet, skriver åtta företrädare för energibranschen.”
Det skriver Anders Karmehed, regionchef för Energiföretagen, Alexander Jansson, vd för Bjäre kraft, Marc Hoffmann, vd för Eon Sverige, Benny Ulmestig, vd för Höganäs energi, Sezgin Kadir, vd för Kraftringen och Hampus Trellid, vd för Staffanstorp energi i ett debattinlägg i Sydsvenskan:
”Sveriges energisystem är väl utbyggt och fossilfritt, men har samtidigt stora utmaningar. De har blivit påtagliga inte minst i södra Sverige där elpriset är mångfalt högre än i norra delen av landet, något som både är ohållbart och orättvist mot alla kunder i södra Sverige.”
”En anledning till att elpriserna är så olika är att Sverige är indelat i fyra elområden där elpriset styrs av tillgång och efterfrågan samt elnätets överföringskapacitet. I område 3 och 4 råder idag elunderskott. Särskilt allvarligt är det i södra delen av landet, där lokal elproduktion har lagts ner. Där bygger elförsörjningen på att el kan överföras från utlandet och andra delar av Sverige.”
Läs hela debattartikeln här:
 

https://www.sydsvenskan.se/2021-10-22/vi-behover-hjalp-fran-landets-politiker-for-att-trygga-elforsorjningen