Nyheter

Boliden introducerar autonomt gruvtruckssystem

Boliden har beslutat att introducera ett autonomt gruvtruckssystem, Komatsu Frontrunner, på elva gruvtruckar i Aitik. Investeringen är på totalt 218 MSEK och kommer att färdigställas under 2024.

Medan produktionsvolymen i Boliden Aitik förblir konstant, ökar transportbehovet med gruvans storlek och djup. Automatisering av truckflottan kommer att öka produktiviteten och resursutnyttjandet för att möta ökade transportkrav i gruvan samtidigt som världsledande kostnadsmässig konkurrenskraft säkerställs. Introduktionen av autonomt gruvtruckssystem i Aitik är den första systemutrullningen i EU

– Automatisering av gruvtruckar i Aitik säkerställer att gruvan kommer att förbli världens mest produktiva koppargruva, samtidigt som den fortsätter att leverera koppar med branschledande klimatprestanda, säger Stefan Romedahl, direktör Boliden Gruvor.

Förutom de tekniska aspekterna kommer projektet att omfatta fördjupad utbildning av gruvpersonal, både för nuvarande och nya roller. Med introduktionen av automatisering förväntas en mer attraktiv och säker arbetsmiljö.