Nyheter

Naturskyddsföreningen: ”Om Cementa ges tillstånd drar vi beslutet inför Högsta förvaltningsdomstolen”

Cementa förväntas inom kort ges tillstånd till fortsatt kalkbrytning på Gotland utifrån riksdagens nya undantagslag ”Lex Cementa”. Detta trots att problemet med cementbrist ser ut att redan vara löst. Om Cementa ändå ges tillstånd av regeringen kommer vi att överklaga beslutet till Högsta förvaltningsdomstolen.”

Det skriver NaturskyddsföreningenDN debatt i dag.

– Cementa är på väg att skaffa sig ett unikt undantag från miljölagarna. Det är oerhört allvarligt, eftersom det öppnar dörren för att också andra företag ska få anpassade lagar, slippa ta miljöhänsyn och få bedriva miljöskadlig verksamhet, säger Karin Lexén, Naturskyddsföreningens generalsekreterare.

Nu i dagarna väntas regeringen använda de nya reglerna till att ge Cementa tillstånd att fortsätta bryta kalk i Slite på Gotland till i sommar eller längre. Trots att problemet med cementbrist redan ser ut att vara löst. Cementa har nämligen tecknat ett avtal med Nordkalk i Storugns på Gotland om att leverera kalksten under sex år i en omfattning som är ”tillräckligt för att försörja Sverige med cement”, menar Naturskyddsföreningen vidare.

– Trots högljudda larm om cementbrist, kris för industrin och massarbetslöshet ser problemet nu ut att vara på väg att lösas. Och det genom att kalk tydligen fanns nästgårds. Att samtliga riksdagspartier var beredda att kringgå grundlagen på så lösa grunder är mycket oroande, säger Oscar Alarik, Naturskyddsföreningens chefsjurist.

Om regeringen trots de nya uppgifterna går vidare och beviljar Cementa tillstånd kommer Naturskyddsföreningen att ansöka om rättsprövning av beslutet hos Högsta förvaltningsdomstolen.

Läs debattartikeln i Dagens Nyheter:

här.