Nyheter

Epiroc vinner stor gruvutrustningsorder

Epiroc har vunnit en stor order för flera olika underjordsborriggar från LKAB.

LKAB, Europas största järnmalmsproducent, har beställt Boomer ortdrivningsriggar, Boltec bergförstärkningsriggar och en Simba produktionsborrigg för användning vid järnmalmsgruvorna i Malmberget och Kiruna. Ordern värderas till MSEK 105 och bokades under tredje kvartalet 2021.

– Epiroc och LKAB har en lång gemensam historia som samarbetspartners kring innovativ teknik, alltid inriktade på att optimera verksamheten på det mest produktiva och hållbara sättet, säger Epirocs VD och koncernchef Helena Hedblom. 

Maskinerna har många avancerade automationsfunktioner. Till exempel kommer Simba produktionsborriggen att fjärrstyras från ett kontrollrum i Kirunagruvan. Denna rigg adderar till LKAB:s befintliga flotta med sex Simba produktionsborriggar som fjärrstyrs från kontrollrummet och två som fjärrstyrs i gruvmiljön.

En av Boltec-maskinerna kommer också att utrustas med ett så kallat automatiskt bulkresin-system, som är en nyckelkomponent i Epirocs mekaniserade bultningsutveckling. Samtliga maskiner kommer att vara utrustade med Epirocs telematiksystem Certiq, vilket möjliggör intelligent övervakning av maskinens prestanda och produktivitet i realtid.

Maskinerna kommer att levereras under 2022.