Nyheter

PEQ Invest förvärvar Bioteria Technologies AB

Med innovativa bioteknologiska applikationer utmanar svenska Bioteria miljöbelastande och utdaterade metoder inom avloppsvattenbehandling, avfallshantering och storköksventilation. Företaget har sedan 20 år utvecklat och marknadsfört produkter och tjänster som löser problemen med fett i avlopp och ventilation som samtidigt eliminerar hela den kedja av miljöproblem som följer i fettets spår, en av vår tids största utmaningar.

PEQ Invest, inriktad på Impact investment i Sverige, är ny majoritetsägare i Bioteria. Investmentföretagets målsättning är att utveckla företag som driver verksamhet som har hållbara lösningar på samhällsutmaningar och där ny teknik är en avgörande ingrediens.

– För oss är uppkopplad, smart och industriell bioteknik en självklar del i den hållbara stadsutvecklingen. Varje dag installeras Bioterias biologiska system runt om i Sverige men för att kunna bidra ännu mer och ännu fortare så behöver vi öka vår tillväxtförmåga. Att PEQ kommer in som huvudägare och Bioterias tillväxtpartner möjliggör en tryggare och snabbare expansion i Sverige och ut i resten av världen, säger Niklas Axelsson, vd, Bioteria Technologies AB.

Genom affären får Bioteria tillgång till tillväxtkapital och PEQ:s breda nätverk som möjliggör utveckling av produktportföljen och internationell expansion. Tidigare majoritetsägare och grundarna Niklas Axelsson och Johan Bark har fortfarande ägarskap och den operativa verksamheten förändras inte av den nya huvudägarbilden.

– Vi är oerhört imponerade av Bioteria, hur man genom bioteknik revolutionerat arbetet med fettproblematiken och dess driftstörningar. Bolaget har betydande expansions- och digitaliseringspotential och vi är stolta att vi fått möjligheten att stötta bolaget och ledningen i den fortsatta resan mot en mer hållbar ekonomi, säger Erik Högström, Investment Manager PEQ.

BioConcept City är Bioteria Technologies AB:s konceptstad där smarta fysiska, digitala och biologiska system samverkar. En stad där miljöförstörande och icke hållbara lösningar och metoder fasats ut till förmån för hållbara och uppkopplade biotekniska system som resurseffektivt omvandlar avfall till råvara och pengar, samt möjliggör recirkulering av vatten. Biotekniska applikationer har byggts in i samhällets fundament och fastigheter. Nya material, substanser och produkter framställs och cirkulerar fossilfritt, med en bråkdel av den energi som krävs idag. BioConcept City är staden som kommer förse människan med ren luft, rent vatten, ren jord och ren energi – utan att ta från jordens resurser.

På bilden: Niklas Axelsson Bioteria och Erik Högström PEQ

Foto Mats Drougge