Nyheter

Socialdemokraterna: ”Gör det enklare att starta gruvor i Sverige – viktigt både för jobben och klimatet”

”När vi Socialdemokrater samlas till kongress i november ska vi slå fast hur vi skapar framtidens jobb och samtidigt höjer takten i Sveriges klimatomställning. Den socialdemokratiska partistyrelsen vill att nya gruvor ska kunna öppnas för att säkra tillgång till de metaller och mineral som bland annat krävs för ny teknik. Det är viktigt både för jobben och klimatet.”

Det skriver Hanna Westerén, klimatpolitisk talesperson, riksdagsledamot och ledamot i partistyrelsen (S), Anna-Caren Sätherberg, vice ordförande näringsutskottet, riksdagsledamot och ledamot partistyrelsen (S), Fredrik Lundh Sammeli, riksdagsledamot och ledamot i partistyrelsen (S) i ett debattinlägg i Aftonbladet:

”Sverige är i dag en viktig producent av metaller och mineral. År 2020 stod Sverige för 93 procent av all järnmalm, 18,8 procent av allt guld och 10,7 procent av all koppar som producerades inom EU.”

”Den gröna omställningen och elektrifiering av samhället kommer kräva ny teknik och nya energilösningar som i sin tur kräver tillgång till fler olika metaller och mineraler än vad vi tidigare använt.”

Läs hela debattartikeln här:

https://www.aftonbladet.se/debatt/a/k6mQ2X/gor-det-enklare-att-starta-gruvor-i-sverige