Nyheter

Per Bolund: ”Omställningen är inte orsaken till att elrpiserna stiger”

Europa skakas av skenande elpriser – och klimatomställningen är i skottgluggen. Men Per Bolund menar att omställningen inte är orsaken till rusande elpriser:

– Det är inte omställningen som är orsaken till att elpriserna stiger, utan tvärtom, säger Per Bolund i en intervju med DN.

Gasbrist i Europa och höga kostnader på utsläppsrätter har tryckt upp priserna. Något som drabbar de flesta länder i Europa, även om Sverige, än så länge, tillhör undantagen. I Bryssel menar man att klimatomställningen måste sakta ned:

– Det vore extremt kortsiktigt. Det är inte omställningen som är orsaken till att elpriserna stiger, utan tvärtom. Att vi är beroende av fossil energi gör att priserna sticker iväg i Europa vilket ibland smittar av sig på Sverige. Lösningen på det är att bli mindre fossilberoende så snabbt som möjligt, säger Per Bolund till DN.

– Det bästa vi kan göra för svenska elkunder är att producera el i vårt eget land. Det är också tydligt att vindkraft och solenergi blir billigare medan kärnkraft blir dyrare. Om man vill ha kvar kärnkraft måste man svara på frågan: Vem ska betala för den?