Nyheter

Rocket Science: Från Perstorp till Mars

− Kan vi producera färg av koldioxid? Svaret är ett rungande ja! Det var beskedet från Anna Berggren hållbarhetschef, Perstorp, när hon beskrev företagets planer på att bygga en anläggning för att samla in koldioxid och tillverka metanol av den.

Nu kan du se en inspelning från IKEM:s och Kemisamfundets seminarium om vad som förenar Perstorp och Mars-resor.

Koldioxidinfångning och användning (CCU) är en ny spännande teknik som kommer få många användningsområden. Den 11 oktober anordnade IKEM tillsammans med Svenska Kemisamfundet ett populärvetenskapligt lunchseminarium med rubriken Rocket science: Från Perstorp till Mars, som handlade om CCU och vad man kan göra med den koldioxid som fångas in.

Nils Hannerz, forsknings- och innovationschef, inledde med att berätta om Elon Musk och hans planer på att bygga en fabrik för raketbränsle på Mars. Anna Berggren, hållbarhetschef, Perstorp, berättade om företagets planer på att fånga in koldioxid vid fabriksskorstenen och framställa kemiska produkter av den, bland annat färg. Alexis Bohlin, forskare vid Luleå tekniska universitet, berättade om svenska raketforskning och rymdresor.

Här är en inspelning av webbinariet: