Nyheter

KSLA-ledamöter: ”Hyggeshatarna skadar en viktig svensk basindustri”

”Under senare tid har så kallat hyggesfritt skogsbruk lyfts fram som positivt ur ett klimatperspektiv och för den biologiska mångfalden. Den nya europeiska skogsstrategin och debattörer förordar också hyggesfritt som en universallösning. Tillskyndarna av hyggesfritt tycks bortse från att metodens breda användning avvisats både av vetenskaplig evidens och praktisk erfarenhet.”

Det skriver Tomas Thuresson,, vd för Brevens Bruk AB, Skoglig doktor, KSLA-ledamot. Tidigare skogsskötselchef på Skogsstyrelsen och internationell skogskonsult på Pöyry och Göran Örlander, Senior rådgivare på Södra, Skoglig doktor, KSLA-ledamot. Tidigare professor i skogsskötsel och skogsskötselchef på Skogsstyrelsen i en debattartikel i Dagens Industri:

”Ett påbjudet hyggesfritt skogsbruk skulle försämra möjligheterna att komma bort från den fossilbaserade ekonomin och dessutom sänka lönsamheten. Hyggesfritt skogsbruk ger i Norden (på lämpliga ställen) långsiktigt 30–40 procent lägre virkesproduktion (och därmed lika stora sänkningar av mängden för industrin tillgängligt rundvirke) än konventionellt skogsbruk”

Läs hela debattartikeln här:

https://www.di.se/debatt/debatt-hyggeshatarna-skadar-en-viktig-svensk-basindustri/