Nyheter

Sveriges första testbädd för omställning till hållbara kompositer

För att stötta industrins omställning till nya material finns nu Sveriges första testbädd för hållbar komposittillverkning. Anläggningen i Piteå är unik i sitt slag och ger möjlighet att utveckla och verifiera nya material i en industriell och automatiserad miljö.

Hjärtat i testbädden är en 160 ton tung servohydraulisk press med en presskapacitet på 1 200 ton.

Kompositindustrin i Sverige kännetecknas idag generellt av flexibilitet och låga volymer. Om fler industrier ska kunna ta nästa steg och utveckla komposit­komponenter, finns det ett behov av ny kunskap och investeringar i produktion av fiberkompositer med medelhög till hög volym.

– Behovet av nya hållbara material är mycket stort, industrin står inför en stor omställning. Testbädden i Piteå är en unik resurs för att utveckla nya fiberkompositmaterial. Här kan vi utveckla och testa i industriell skala vilket gör att företagen som använder testbädden kan ställa om snabbare och säkra sina investeringar, säger Ingrid Bergqvist, avdelningschef på RISE.

Testbädden innefattar hela kedjan från råmaterial till färdig produkt, den ger dessutom värdefull input och data till den simuleringsdrivna designprocessen, vilket är nyckeln till att implementera hållbara kompositer i industrin. En annan stor fördel med testbädden i Piteå är att hela processen kan följas digitalt på distans. Kunderna kan alltså delta i och även påverka arbetet utan att vara på plats, och simultant ha tillgång till resultaten.

– Vi är mitt i ett intensivt omställningsarbete för att ta fram nya hållbara material till våra fordon. Att kunna använda en extern resurs med den unika kapacitet som RISE erbjuder är värdefullt. Inte minst därför att vi kan genomföra tester i industriell skala utan att våra underleverantörers produktion påverkas, säger Sandra Tostar, Technical Specialist Polymer Materials Application, Volvo Cars.

Fiberkompositer är inte som andra material då lösningen för varje produkt är unik. Förutom extrem lättvikt skapar fiberkomposit oändliga möjligheter. När design, materialval och tillverkningsteknik skräddarsys och optimeras för varje produkt kan resultat uppnås som få andra material kan mäta sig med. Med den senaste forskningen inom biomaterial kan fiberkompositen i förlängningen dessutom göras grön och förnyelsebar.

­- Stål och aluminium har alltid varit kärnan i vår produktutveckling med fokus på säkrare och lättare bilar. I framtidens bilar ser vi fler multimateriella lösningar och fibrer kommer att vara viktiga tillsammans med andra lösningar. RISE är en viktig partner för oss som hjälper oss att öka vår kunskap och korta tiden till marknad för våra produkter, säger Per-Emil Back, R&D Director, Gestamp Hardtech.

Samarbetspartners och finansiärer till testbädden för hållbara kompositmaterial i Piteå är kompositklustret SWE-CIC som drivs av Piteå Science Park, Region Norrbotten, Piteå kommun, Luleå kommun, Sparbanken Nord och Längmanska Företagarfonden.