Nyheter

Eventveckan Tech InWest Sweden

För att lösa samhällets utmaningar krävs nya och hållbara lösningar i stor skala. Det är fokus för eventveckan Tech InWest Sweden som i november arrangeras av Innovatum Science Park, Högskolan Väst med flera. Veckan erbjuder ett smörgåsbord av event och vänder sig till alla som vill driva affärer, innovation och skapa förändring med hjälp av ny teknik och nya metoder.

Under veckan står Högskolan Väst som värd för Primusdagen där aktuell forskning inom produktionsteknik och Industriellt arbetsintegrerat lärande presenteras. Högskolans forskare medverkar också under Automationsdagen där även Tillverka i trä-dagen ingår.

–Tech InWest Sweden är ett nytt positivt inslag i vår samverkan med industriföretag och andra organisationer i regionen. Genom att satsa gemensamt stärker vi varandra och når ut bredare och snabbare med nya kunskaper och framtidens tekniklösningar, säger Lennart Malmsköld, programchef för Högskolan Västs forskningsmiljö Primus.

Tech InWest Sweden har premiär 16-19 november. Då, under den mörkaste delen av hösten, bjuder arrangörerna på en lång rad event med webbinarier, panelsamtal, matchmaking, utställningar och workshops kring frågor som sträcker sig från havets djup ända ut i rymden. Vad krävs för att skapa nya produkter från havet? Hur nyttjar tillverkningsindustrin AI för ökad hållbarhet? Vad krävs för att leverera till Big Science? Vilka är de senaste trenderna inom startup-scenen? Och hur kan rymddata användas för att lösa miljöproblem på jorden? Bara för att nämna några exempel.

– Tech InWest Sweden riktar sig till både etablerade och nya företag, investerare och offentliga aktörer. Deltagarna kan förvänta sig en hel del nätverkande, framtidsspaningar och insikter med industriell teknik som genomgående tema. Det vill säga moderna tillverkningsteknologier, digitala verktyg så som AI och Internet of Things, men också ett industriellt angreppsätt för att omsätta idéer till verklig nytta, säger Martin Wänblom, vd för Innovatum Science Park.

Ska skapa produktiva möten och korskopplingar

Smarta energilösningar, innovativ industri och affärsmöjligheter kring marina resurser, är några av de teman som utforskas under veckan. Bland programpunkterna syns de framgångsrika eventen Automationsdagen, Primusdagen, Space Investment Day och Startup Day. Genom att samla ett flertal event och människor från olika branscher under samma paraply är förhoppningen att skapa produktiva möten och korskopplingar.

– Vi har ont om tid för att hinna med den omställning som måste ske innan 2030. Industrin utgör en betydande del av landets ekonomi och ligger till grund för mycket av vår välfärd – inte minst här i Västsverige – och den står nu inför stora utmaningar. Samtidigt är vi mitt i en klimatkris som gör att vi snabbt måste öka skala och tempo i införandet av effektiva och hållbara lösningar, säger Martin Wänblom, vd för Innovatum Science Park.

– Vi vill ständigt attrahera fler talanger, företag och investerare till närområdet, stärka upp etablerade företag samt bidra till nya arbetstillfällen i Trollhättan. Här kan Tech InWest Sweden bli en viktig pusselbit för att positionera Trollhättan som en central techstad i regionen, säger Helena Kortered, näringslivschef Trollhättans Stad.

Om Tech InWest Swede:

Tech InWest Sweden arrangeras i samverkan mellan Innovatum Science Park, Trollhättans stad, Högskolan Väst, IUC Väst och Energikontor Väst. Eventet pågår den 16 till den 19 november med olika teman varje dag och en blandning av webbinarier, panelsamtal, matchmakingevent och workshops. Program och livestreamar hittas via sajten techinwestsweden.com. Nya programpunkter tillkommer hela tiden, följ eventet i sociala kanaler för alla nya releaser.