Nyheter

Södra etablerar sig i Danmark

Södra lanserar nu sitt helhetserbjudande för stommontage av korslimmat trä i Danmark. Det är resultatet av ett stort intresse för Södras produkter och blir det första steget mot en etablering av byggsystemen i Europa. Chef för affären blir Kenny Holm.

Södras affär inom hållbart byggande i trä växer – hela vägen till Danmark. Södra har sedan tidigare verksamhet i Danmark, men etablerar nu en ny position inom korslimmat träbyggande i landet och expanderar den befintliga affären. Det är första steget i Södras etablering av affären i Europa och Södras helhetserbjudande av KL-trä för stommontage med kompletterande produkter och tjänster blir nu tillgängligt på den danska marknaden.

Stort intresse på dansk marknad

Affären landar under affärssegmentet Södra Building Systems med Kenny Holm som ny marknadschef för Danmark.

– Vi ser ett enormt intresse för Södras korslimmade trä även utanför Sverige och Danmark är det första steget i vår internationella etablering. De har kommit långt inom hållbart byggande och fasar ut traditionella material till förmån för främst KL-trä. Därtill passar Södras geografiska placering i sydvästra Sverige denna marknad utmärkt. Med Kenny som marknadschef får vi en värdefull kraft i att etablera en stark marknadsposition och lansera vårt erbjudande, säger Urban Blomster, marknadsutvecklingschef vid Södra Building Systems. 

Etableringen i Danmark innebär att danska projekt nu kan ta del av Södras byggsystem inom korslimmat träbyggande för att skapa en trygg, enkel och effektiv montageprocess vid storskalig byggnation. Utöver byggelement i korslimmat trä och limträ kommer Södra nu också kunna erbjuda konstruktions- och byggvirke för projekt. All produktion kommer att ske vid Södras kombinat i Varbergs kommun och övrigt arbete fortsatt att utgå från Sverige.

Erbjudande tillgängligt från september

Kenny Holm, Södra Building Systems nya marknadschef i Danmark, ser en stor potential med den nya etableringen och flera olika projekt närmar sig.

– Jag har arbetat med byggnation i många år, men de senaste åren har utvecklingen gått snabbt i Danmark. Det finns en stor efterfrågan på byggnation i KL-trä, men också ett behov av kunskapsutveckling. Detta bemöter Södra med ett helhetserbjudande till kunden. Vi har en god dialog med flera olika intressenter på olika nivåer och ser redan flera lovande projekt framåt, säger han och förklarar hur Södra kommer bistå i danska projekt:

– I ett byggprojekt är Södras kunskap värdefull före, under och efter processen. Vi diskuterar gärna med byggherrar och arkitekter för att dela med oss av vår kunskap om byggnation i trä, materialets möjligheter och begränsningar. Vi identifierar också områden där pengar kan sparas genom mindre förändringar. Vårt stöd säkerställer att projektidén är genomförbar, säger Kenny Holm.

Södra etablerar sitt helhetserbjudande för stommontage av korslimmat trä i Danmark från och med september.

Foto: Södra/Elin Åkesson

På bilden: Kilströms Kaj