Nyheter

Alfa Laval och Wayout utvecklar mikrofabriker

Alfa Laval har tecknat ett samarbetsavtal med Wayout International, ett svenskt innovationsbolag, för att utveckla mikrofabriker för lokal och hållbar framställning av vatten och andra drycker.

Mikrofabrikerna kommer att använda Alfa Lavals teknik och byggas på bolagets anläggning i Köpenhamn, Danmark. Avtalet omfattar produktion av upp till 100 mikrofabriker och samarbetet påbörjas 2022.

Idag saknar mer än 2 miljarder människor tillgång till rent dricksvatten. Wayouts mikrofabriker kan behandla alla typer av vatten och remineralisera det för att framställa dricksvatten av högsta kvalitet. Det helautomatiska plug-and-play-systemet drivs av solpaneler. Att producera vatten lokalt innebär att man hanterar utmaningar såsom tappning, logistik och distribution, och man minskar även mängden plastavfall.

Samarbetsavtalet innefattar produktion av två olika koncept för mikrofabriker: ett för dricksvatten och ett för bryggda drycker. En enda mikrofabrik kan producera 150 000 liter dricksvatten i månaden och hindrar samtidigt upp till 250 000 plastflaskor och 25 ton koldioxid från att komma in i ekosystemet.

– Detta samarbete kombinerar Alfa Lavals tekniska expertis med Wayouts innovativa processer för att påskynda utvecklingen av hållbara lösningar, säger Nish Patel, chef för Livsmedel- och vattendivisionen. Det hanterar en viktig global fråga – tillgång till säkert dricksvatten – och vi är mycket nöjda med att vår teknik är en del av lösningen.

– Om det är något vi lärt oss 2020 är det att det inte längre är möjligt att förlita sig på globala värdekedjor. Vi måste bryta mönstret, börja producera lokalt och bli självförsörjande på ett hållbart sätt. Vi är glada och stolta att Alfa Laval tror på vårt koncept och är med oss på resan mot en mer hållbar planet, säger Ulf Stenerhag, vd för Wayout.

Kort om Wayout

Wayout grundades 2018 av en grupp ingenjörer och företagsledare med bakgrund inom bl a IoT och teknisk innovation. Wayout tillverkar nyckelfärdiga och miljövänliga mikrofabriker som hyrs ut till lokala organisationer och entreprenörer som ser fördelarna med lokal produktion av vatten och andra drycker. Istället för att skeppa färdigförpackade drycker kors och tvärs över planeten med tonvis av koldioxid och plastsopor som följd erbjuder Wayout ett hållbart och kommersiellt alternativ för lokal försörjning av vatten och drycker.