Nyheter

Minesto och elbolaget SEV planerar för uppskalning i Vestmannasund

– Vårt samarbete med SEV förlängs och utökas vilket är av stor vikt för Minesto. Vi har ett ömsesidigt engagemang både för att fortsätta den pågående verksamheten i Vestmannasund och för att ta tidvattenkraft i stor skala till Färöarnas energimix. Förlängningen av elköpsavtalet visar tydligt SEVs stöd till vårt långsiktiga åtagande på Färöarna, säger Martin Edlund, VD för Minesto.

Minesto har nu tecknat en tvåårig förlängning av sitt elköpsavtal med elbolaget SEV för Minestos tidvattenanläggning i Vestmannasund på Färöarna. Därutöver visar en ny analys att installationsplatsen i Vestmannasund är lämpad för expansion till en kommersiell produktionsanläggning om 4 MW installerad kapacitet.

Elköpsavtalet med SEV undertecknades första gången i februari 2020 och omfattar upp till 2,2 MW installerad kapacitet av Minestos havsenergiteknik på Färöarna. Den första fasen av samarbetet mellan Minesto och SEV för att integrera tidvattenenergi genom Minestos Deep Green-teknologi på Färöarna har fokuserat på ett EU-finansierat projekt där två nätanslutna DG100-system har installerats och opererats i Vestmannasund.

– Utöver den större produktionsanläggningen om 10+20 MW vi planerar för i Hestfjord, där vi har genomfört mätningar och arbete för att optimera placeringen av system i en större park, visar samma analys i Vestmannasund mer gynnsamma förutsättningar för uppskalning än tidigare känt. Detta stärker vår projektportfölj med ytterligare en kommersiell möjlighet för en tidig – eller till och med första – parkutbyggnad av Minesto-system. Att kombinera den möjligheten med den nuvarande produktionsplatsen i Vestmannasund är en mycket intressant väg framåt för att trycka ned energikostnaden för vår unika produkt, säger Martin Edlund.