Nyheter

GSfacket: ”Skogsvårdsbranschen är en bransch med allvarliga brister”

DN publicerar idag en artikel där två migrantarbetare från Polen vittnar om allvarliga brister på arbetsplatsen. Planteringsarbetarna har spelat in samtal där det framgår att företagsledningen medvetet bryter mot kollektivavtalet.

– Upprörande och något som stärker GS bild av en bransch med allvarliga brister, säger förbundsordförande Per-Olof Sjöö.

DN har sedan ett par månader följt två polska migrantarbetare som kom till Sverige för att jobba en säsong som planterare. I reportaget berättar arbetarna om brustna löften i form av felaktig lön och långa arbetsdagar.

Efter att ha förstått att allt inte gått rätt till på företaget kontaktar de polska arbetarna GS och blir medlemmar. GS och bolaget har löst många av frågorna i förhandling, men några kvarstår.

Kort efter de första förhandlingarna med företaget kontaktas GS av DN och får ta del av ett par inspelningar som de polska planteringsarbetarna spelat in när de haft möten med arbetsgivaren. I inspelningarna framkommer att arbetsgivaren medvetet försökt att vilseleda medlemmarna och bland annat kan en person i företagsledningen höras säga saker som att ”övertid finns liksom inte.”

GS förbundsordförande Per-Olof Sjöö kommenterar DNs reportage och det som framkommer i inspelningarna:

– Detta stärker ytterligare vår bild av att skogsvårdsbranschen är en bransch med allvarliga brister. Tyvärr får vi många vittnesmål som är i linje med vad som kan höras i den här ljudinspelningen. Bolagets beteende som fångats på band är oerhört upprörande. Tyvärr är det många migrantarbetare som är alldeles för rädda för att söka sig till oss för hjälp vilket ger oss anledning att tro att mörkertalet är oerhört stort.

– Det vilar ett tungt ansvar på branschen som jag menar gör alldeles för lite för att komma tillrätta med den här typen av problem, avslutar Per-Olof Sjöö.

Artikeln finns att läsa här:

https://www.dn.se/sverige/hemlig-inspelning-avslojar-sa-utnyttjas-de-pa-kyrkans-mark/