Nyheter

Företrädare för energibranschen: ”Regeringen måste besluta om kärnavfallet inom en vecka”

”Fattar regeringen inget beslut riskerar vi att behöva stänga reaktorer från och med 2024.”

Det skriver Torbjörn Wahlborg, divisionschef ­elproduktion, Vattenfall; Johan Svenningsson, vd Uniper Sverige, och Simon-Erik Ollus, divisionschef ­kraftproduktion, Fortum i ett debattinlägg i Dagens Nyheter:

”I maj meddelade Vattenfall marknaden att Sveriges mellanlager för använt kärnbränsle riskerar att bli fullt redan 2023, vilket skulle leda till att kärnkraftsreaktorer behöver stängas redan från och med 2024. Marknaden informerades om att det krävs ett regeringsbeslut om ett svenskt slutförvarssystem senast den 31 augusti för att risken för en svensk elkris ska kunna undvikas. Nu närmar sig detta datum.”

”Vid ett beslut om enbart mellanlagring förskjuts per automatik även beslutet om hela slutförvarssystemet. I regeringens remiss saknas en plan för fortsatt handläggning av återstående del av ansökan. Ingen information finns heller om när något sådant beslut kan väntas. Anläggningen Clab har aldrig varit avsedd som något annat än ett mellanlager. Här ska använt kärnbränsle lagras i minst 30 år för att kylas ned efter att ha suttit i en kärnreaktor. Men lagringsutrymmet är begränsat och det fordras ett nytt tillstånd för att om några år lagra mer bränsle i den befintliga anläggningen. Det har varit allmänt känt i många år.”

Läs hela debattartikeln här:

https://www.dn.se/debatt/regeringen-maste-besluta-om-karnavfallet-inom-en-vecka/