Nyheter

Timbro: ”Förhalandet av slutförvaret är inte rationellt”

”Nu återstår mindre än två veckor för regeringen att hindra en tvångsavslutning av svenska kärnkraftsreaktorer. Förhalandet av slutförvaret är inte rationellt. Det bygger på Miljöpartiets förlegade dogmer, och en osannolikt dålig förmåga att prioritera viktiga svenska intressen.”

Det skriver Ellen Gustafsson, Timbro i en debattartikel i Expressen:

”En otroligt skarp varningssignal. Så beskrev klimatminister Per Bolund (MP) den senaste rapporten från IPCC. Tydligen är den inte tillräckligt skarp. Trots att klimatomställningen kräver all ren el som finns att tillgå, ser regeringen passivt på när 30 procent av Sveriges fossilfria elproduktion hotas av nedstängning.”

”I ett mellanlager vid Oskarshamns kärnkraftverk finns i dag 7300 ton använt kärnbränsle, allt som hittills använts i Sverige. Enligt tillståndet får där maximalt förvaras 8 000 ton. Om två år beräknas lagret bli fullt. Om inget görs kommer det därefter inte att finnas någonstans att förvara det använda kärnbränslet. Därmed försvinner också förutsättningarna för fortsatt drift av svensk kärnkraft. Den första reaktorn kan tvingas att stänga redan år 2024.”

Läs hela debattartikeln här:

https://www.expressen.se/debatt/bara-dagar-kvar-tanker-mp-slacka-all-karnkraft/