Nyheter

Hitachi ABB Power Grids lanserar SVC Light® Enhanced

Hitachi ABB Power Grids tillkännagav idag, på CIGRE 2021, lanseringen av SVC Light® Enhanced – nästa generations nätstabiliseringslösning. SVC Light Enhanced möjliggör en smidig integrering av förnybar energi i världens snabbt utvecklande energisystem som stödjer nya och snabbväxande användningsområden för utsläppsfri elektrifiering, allt från att driva datacenter till hållbar mobilitet.  

Världens elnät utsätts för allt större belastning från de destabiliserande effekterna av variabel, och ofta oförutsägbar förnybar energi (såsom sol och vind) i energimixen. Detta förstärks då konventionella kraftverk, som lagrar stora mängder energi i sin rotationsutrustning (kallad tröghet) och används för att motverka störningar som kan orsaka avbrott i elnätet, stängs ner.

SVC Light Enhanced löser dessa utmaningar genom att kombinera två tekniker för elkvalitet och nätstabilisering i en enda kompakt enhet. Denna banbrytande teknik består av en SVC Light STATCOM som ger vital reaktiv effekt för att balansera effekterna av förnybara energikällor. Den innehåller också superkondensatorer som lagrar hundratals megawatt-sekunder av energi och släpper den automatiskt inom millisekunder när störningar uppstår, vilket minskar beroendet av konventionella kraftverk.

– SVC Light Enhanced fyller ett stort och växande gap på marknaden, för vilka våra kunder världen över har sökt en effektiv och pålitlig lösning, säger Niklas Persson, global chef för affärsområdet Grid Integration på Hitachi ABB Power Grids. Denna lösning levererar omedelbart enorma mängder el för att hålla elnäten stabila och motståndskraftiga, vilket gör det möjligt för energibolag att öka deras upptag av utsläppsfri energi och röra sig mot koldioxidneutralitet.

STATCOM -tekniker, till exempel SVC Light från Hitachi ABB Power Grids, har ett 40 procent lägre1 koldioxidavtryck under sin livscykel jämfört med traditionella lösningar. Tidigare i år levererade Hitachi ABB Power Grids världens mest kraftfulla2 STATCOM, vilket gjorde att mer förnybar energi kunde flöda genom det tyska transmissionsnätet. Andra nyligen genomförda innovationer inkluderar världens första kombinerade synkronkompensator och STATCOM i Storbritannien.

Lanseringen av SVC Light Enhanced är ytterligare ett bevis på Hitachi ABB Power Grids engagemang för att hjälpa kunder och länder att övergå till en koldioxidneutral energiframtid, ett åtagande som beskrivits i den strategiska plan för hållbarhet 2030, Sustainability 2030.