Nyheter

Debatt: Elefanten i rummet borde bli synlig snart

”Avgörande för utvecklingen i Umeå är en fortsatt god tillgång på el. Sverige behöver en regering som förmår att säkra en elproduktion över tid som täcker hela Sverige. Och som därtill aktivt och snabbt ser till att utvinna de viktiga metaller som krävs för batteriproduktion från nya gruvor. Dagens handlingsförlamning som är både oacceptabel och förödande”

Det menar Anders Sjölund tidigare kommunalråd i Umeå och riksdagsledamot för Moderaterna i ett debattinlägg i Västerbottens-Kuriren:

”Batterier för drift av fordon är framtidens lösningar, miljövänligt och smart. Samtidigt pågår andra mycket stora satsningar i Norrland för fossilfritt stål bland annat. Sammantaget för alla dessa satsningar i mångmiljardklassen finns två stora problem som få vågar prata om. Tillgången på elektricitet och grundämnen för byggande av dessa batterier.”

”Den här regeringen negligerar det kommande behovet och förlitar sig helt på att vindkraften och solen skall lösa alla problem. Inom några veckor måste tillståndet för slutförvar av utbränt kärnbränsle beviljas, annars riskerar vi att stå helt utan el från våra kärnkraftverk. 30 procent faller därmed bort.”

Läs hela debattartikeln här:

https://www.vk.se/2021-08-18/debatt-elefanten-i-rummet-borde-bli-synlig-snart