Nyheter

Sverige värd för VM i STIHL TIMBERSPORTS® 2022

2020 skulle världens största mästerskap i timmersport arrangeras i Sverige men tävlingarna ställdes in på grund av pandemin. Nu kommer glädjebeskedet – STIHL TIMBERSPORTS® har beslutat att arrangera VM 2022 i Sverige.

Den 28–29 oktober 2022 kommer därmed över hundra atleter från hela världen till Partille Arena utanför Göteborg för att tävla individuellt och i lagtävlingar.

Efter närmare två års väntan, med inställda tävlingar till följd av pandemin, står det nu klart – 2022 kommer Sverige för första gången någonsin, att stå som värd för STIHL TIMBERSPORTS® världsmästerskap. Sista helgen i oktober 2022 kommer världseliten inom extremsporten STIHL TIMBERSPORTS® till Sverige för att göra upp om de åtråvärda världsmästartitlarna.

Runt 120 atleter från mer än 20 länder kommer att mötas yxa mot yxa och såg mot såg. Blickar från hela världen vänds då mot Partille Arena där tävlingarna kommer hållas.

– Vi är väldigt glada att äntligen få genomföra detta mästerskap. TIMBERSPORTS® är en spännande sport och vi ser mycket fram emot att välkomna alla till idrott- och evenemangsstaden Partille, säger Håkan Axlid, Boknings- och Produktionsansvarig Partille Arena.

Efter två år med internationella tävlingar bakom stängda dörrar planerar STIHL TIMBERSPORTS® för en helg med även publik på plats.

– Det är en ära att få stå som värd för detta prestigefyllda mästerskap och ta emot världseliten inom STIHL TIMBERSPORTS®. Extremsporten har en internationell och stor följarskara – publik från alla kontinenter följer tävlingarna via TV och sociala medier och många inbitna fans deltar på plats. Vi hoppas att omständigheterna tillåter, och planerar för, ett världsmästerskap med publik i arenan, säger Emma Birgersson, PR- & kommunikationsansvarig STIHL TIMBERSPORTS®.

Lördagen den 29 oktober 2022 avgörs Individuella VM där världens tolv bästa atleter gör upp med kraftfulla motorsågar och sylvassa yxor. Atleterna tävlar i extremsportens samtliga sex grenar; tre med yxa, två med motorsåg och en med en två meter lång handsåg.

Tävlingen sker i tre utslagningsomgångar där atleterna får poäng i respektive gren baserat sin tid. Atleten med högst poäng efter samtliga rundor kammar hem den ärofyllda titeln Individuell Världsmästare 2022. När VM senast arrangerades, i Prag 2019, tog svenske Ferry Svan en sjundeplats och världsmästartiteln kneps av Brayden Meyer från Australien.

Dagen innan de individuella tävlingarna arrangeras Lag-VM där lag om fyra tävlar i stafettformat i grenarna Stock Saw, Underhand Chop, Single Buck samt Standing Block Chop. Lagen möts två och två i utslagningsomgångar och liksom i de individuella tävlingarna kommer det bli en hård kamp om pallplatserna. Inte minst från det australienska laget som kämpar för hattrick då de stått som vinnare de senaste två mästerskapen. Senaste tillfället, 2019, placerade sig svenska landslaget på sjunde plats.

Nordiska Mästerskapen 2021 närmast

Nu närmast på tävlingsschemat för de svenska och norska atleterna står Nordiska Mästerskapen 2021 som arrangeras den 28 augusti 2021. Dessa tävlingar sker utan publik men livesänds via Facebook, Youtube och Twitch. Den bäste nationelle atleten i det nordiska mästerskapet har också möjlighet att kvalificera sig till Individuella VM 2021 som arrangeras i München den 2 oktober. Även detta mästerskap sker utan publik men livesänds i sociala medier.

STIHL TIMBERSPORTS® VM 2022

Partille Arena, Göteborg, 28–29 oktober 2022.

Biljetter finns inom kort till försäljning på:

www.partillearena.se/timbersports.