Nyheter

IKEA börjar sälja el från sol och vind – Sverige först ut

Snart kan konsumenter i Sverige köpa el från sol och vind via IKEA. Tjänsten STRÖMMA lanseras först i Sverige och ambitionen är att erbjuda fler marknader el från sol och vind.

Erbjudandet har tagits fram tillsammans med solenergibolaget Svea Solar och innebär el från sol och vind med ett enkelt upplägg och till ett lågt pris. Den som väljer el via IKEA är dessutom med och driver på för en ökad produktion av el från sol och vind.

Erbjudandet innebär el från sol och vind till ett lågt pris och med ett enkelt upplägg där våra kunder via en app enkelt följer sin egen förbrukning. Erbjudandet gäller alla privatkunder, oavsett om de bor i hus eller lägenhet. Dessutom kan de som redan köpt ett solcellspaket från IKEA nu följa sin produktion och i appen sälja tillbaka den el de själva inte använder.

– IKEA är ett heminredningsföretag som vill göra det lättare för fler att leva ett mer hållbart liv hemma. Redan idag erbjuder vi smarta och energieffektiva produkter och tjänster som bidrar till att förlänga livet på produkter, minska avfall, spara vatten och att äta mer hälsosamt. Samt att minska el-förbrukningen. Att nu göra el från sol och vind till ett lågt pris tillgänglig för fler känns som nästa naturliga steg på vår hållbarhetsresa, säger Bojan Stupar, försäljningschef på IKEA Sverige.

Med satsningen vill IKEA dessutom sätta tryck på marknaden att bygga ut elproduktionen från sol och vind. Ambitionen är att enbart erbjuda sol- och vindenergi från max fem år gamla anläggningar. Detta för att driva på en ökad produktion av förnybar el i takt med att efterfrågan ökar.

– Det är ingen hemlighet att vi behöver ställa om hur vi använder energi och vilken energi vi använder. Solenergi kommer att spela en nyckelroll i den globala energimixen de kommande decennierna. IKEAs arbete med att hjälpa fler människor till en mer hållbar vardag går helt i linje med Svea Solars mål att göra förnybar energi enkelt, prisvärt och till en bra investering, säger Erik Martinson, VD på Svea Solar.

Sverige blir första IKEA marknad att erbjuda STRÖMMA. Ambitionen är att erbjuda fler marknader förnybara energilösningar.

– Vårt mål är att bli klimatpositiva senast 2030 genom att minska klimatutsläppen med mer än vad vi själva släpper ut. Genom STRÖMMA el-avtal vill vi nu tillsammans med medarbetare, kunder och partners skapa världens största rörelse för förnybar energi, säger Jonas Carlehed, hållbarhetschef på IKEA Sverige.

På bilden: Erik Martinson, VD Svea Solar, Bojan Stupar, försäljningschef, IKEA Sverige och Jonas Carlehed, hållbarhetschef, IKEA Sverige