Nyheter

Debatt: ”Vi på landsbygden har fått nog av vindkraft”

”Vi företräder en landsortsbefolkning som har fått nog av naturförstörande vindkraft som inkräktar på boendemiljö och livskvalitet.”

Bengt Halén, Ordförande Färingtofta norra, ideell förening, Einar Fjellman Färingtofta norra, Klas Lundius Färingtofta norra, Martin Degerman Ordförande Föreningen svenskt landskapsskydd och Henrik Wachtmeister Föreningen svenskt landskapsskydd i ett debattinlägg i Expressen:

”Eolus Vinds planer på en vindkraftpark i Öresund aktualiserar ånyo den infekterade frågan om hela Sydsveriges elförsörjning. Debattforumet Second opinion energi försökte tidigare i år i en serie artiklar på temat ”Den svenska systemkrisen” lägga grund för en faktabaserad diskussion, fri från politiska övertoner och fromma önskningar. Experter från elbranschen, Svenska Kraftnät och Energimarknadsinspektionen inbjöds att ge sin syn på hur vår elförsörjning hamnat i ett läge som med fog kan kallas just för kris.”

”Maja Lundbäck är tidigare ansvarig för systemutveckling hos Svenska Kraftnät och har även arbetat som oberoende expert åt FN:s atomenergiorgan IAEA. En doldis för allmänheten men med en gedigen kunskap om villkoren för vår elförsörjning. Enligt Lundbäck är grundproblemet att planerbar/reglerbar elproduktion lagts ner i södra Sverige utan att den ersatts med produktion som har liknande egenskaper. I klartext: kärnkraft och kraftvärmeproduktion har lagts ner och ”ersatts” med vindkraft som varken produceras eller kan planeras eller regleras när det verkligen behövs, t ex en kall men vindstilla vinterdag.”

Läs hela debattartikeln här:

https://www.expressen.se/debatt/vi-pa-landsbygden-har-fatt-nog-av-vindkraft/