Nyheter

Chicagos Pneumatics nya CP86-serie

Vridmoment från 300 Nm till 8100 Nm. Chicagos Pneumatics nya serie är först ut på marknaden med en app som bland annat ger omedelbar feedback på jobbets utförande.

Varje modell finns dessutom i tre varianter anpassade till olika arbetsuppgifters krav. Den nya CP86-serien är anpassad för tuffa jobb inom energi-, gruv-, bygg- och järnvägsindustrin. Exempelvis med olje- och gasledningar, vindkraftverk och tunga fordon.

– Den nya CP86 är en serie 36 volts avancerade mutterdragare med mothåll, bestående av fyra modeller, anpassade för tuffa arbeten inom all tung industri och med tunga fordon, berättar Peter B. Nilsson, nordisk försäljningschef hos Chicago Pneumatic. Och inom varje modellserie finns dessutom i tre olika varianter varar två är uppkopplad till en app. Valet av mutterdragare beror på vilka krav de tilltänkta uppgifterna ställer.

Grundmodellen CP86 är utrustad med en display som bland annat visar inställt vridmoment och batteristatus. Denna modell har ett maximalt vridmoment på 8 100 Nm. Samtliga modeller har skyddsfunktioner som en andra startknapp och ett ergonomiskt handtag för bästa möjliga grepp.

Uppkopplade C- och CQ-modeller

CP86-C (Connected) är kopplad via blåtand till en CPLinQ-app som visar allt från prestanda och verktygsstatus till rapporter gällande åtdragning. Den varnar dessutom för eventuella driftstörningar vilket gör att operatören kan förutse eventuella verktygsproblem innan de uppstår och genomföra förebyggande underhållsaktiviteter. Med P-läget på verktyget kan man spara och ladda olika applikationer men även välja vridmoment eller vinkelval. De förinställda applikationerna minimerar risken för felaktigt inställda värden och felaktiga åtdragningar med mera.

– Vår mest avancerade modell, CP86-CQ, är också kopplad till CPLinQ-appen men har utöver C-modellen en mer uppbyggd back-end för kvalitetssäkring, spårning och lagring av data för alla verktygsapplikationer samt historik, säger Peter B. Nilsson.  Genom all tillgänglig datainformation kan användaren spara tid och minska felfrekvenser. Dessutom innehåller informationen detaljer som behövs för kvalitetssäkring av arbetet.

Ett P-set-läge gör det möjligt att säkra jobbet genom att minska risken för mänskligt fel vid vridmoment eller vinkelval.

Den batteridrivna CP86-serien ger en konstant åtdragningshastighet på upp till 10 rpm för optimal kontroll och precision på upp till +/- 4% noggrannhet. Den höga noggrannheten säkerställer att bultarna dras åt korrekt och förhindrar såväl över- som underdragning och eliminerar bultskador. Noggrannheten gör också att efterdragningen av bultar och muttrar elimineras vilket spar tid.

Nyutvecklat batteri

Det nya kompakta 36V / 2,5 Ah batteri möjliggör en lång användning. Den höga cykelhastigheten på mer än 250 cykler per laddning är nästan 50 procent högre jämfört med andra verktyg i motsvarande klass. Batteriet har dessutom en hög tömningskapacitet som gör det möjligt att kontinuerligt leverera rätt vridmoment i rätt ögonblick.