Nyheter

Ny svetsutbildning ska locka fler kvinnor till industrin

Det finns ett stort behov av svetsare i svensk industri. Branschen strävar också efter att öka andelen kvinnor då mångfald är en viktig tillgång. Genom ett gemensamt initiativ startar därför Montico tillsammans med Volvo Construction Equipment en svetsutbildning i Växjö som riktar sig till kvinnor.

Tillverkningsindustrin har tagit stora steg framåt när det gäller mångfald men fortfarande är det en bransch som till stor del lockar män, inte minst inom produktion. För att få fler kvinnor att intressera sig för industri, främst inom svetsning, startar Montico i samarbete med Volvo Construction Equipment (Volvo CE) nu en svetsutbildning för kvinnor.

– Vi ser ett ökat behov av att stärka vår produktion med ännu mer svetskompetens. I och med det här initiativet hoppas vi också att fler kvinnor ska få upp ögonen för jobb inom modern tillverkningsindustri, säger Cecilia Turnstedt, HR Business Partner på Volvo CE i Braås.

Utbildningen är en kommunal vuxenutbildning och anordnas på Monticos skola i Växjö med start hösten 2021. Arbetsplatspraktiken kommer att genomföras på Volvo CE i Braås.

– Vi ser mycket positivt på den här typen av samarbeten där vi skapar skräddarsydda utbildningar efter företagens behov. På så vis kan vi bidra till att stärka svensk industri och göra den mer jämställd, säger Marcus Sjöqvist, affärsutvecklare inom vuxenutbildning på Montico.

Foto: Montico

På bilden: Cecilia Turnstedt och Marcus Sjöqvist