Nyheter

Moxa och Robotron i samarbete kring IIoT-tillämpningar

Moxa Europe GmbH och Robotron Datenbank-Software GmbH meddelar att företagen samarbetar kring know-how inom konfiguration och tillhandahållande av IIoT-plattformar.

Målet med samarbetet är snabb leverans av lättanvända och skalbara IIoT-lösningar (Industrial Internet of Things) – med fokus på fyra tillämpningsområden. Dessa områden är tillämpningar i krävande industrier som processteknik, olja och gas och energiteknik. De första gemensamma IIoT-projekten har redan genomförts för kunder inom energisektorn.

De flesta industriföretag har IIoT-lösningar på sin agenda. Vissa måste se de första resultaten snabbt och med så få egna resurser som möjligt för att avgöra om etablerandet av en IIoT-infrastruktur är värt att satsa på. Andra har redan investerat tid och pengar och har nått initiala resultat – men har ingen skalbar plattform för att effektivt kunna genomföra nästa implementering och ytterligare projekt.

Moxa Europe GmbH och Robotron Datenbank-Software GmbH tar särskilt itu med just sådana utmaningar. De har kombinerat sina aktiviteter inom Industriell IoT och förbereder kompletta lösningar som leder till snabbt installerade, lättanvända och brett skalbara IIoT-plattformar.

Moxa bidrar med sin pålitliga industriella hårdvara med vilka sensorer, maskiner och andra komponenter är integrerade. Kärnan i denna IIoT-infrastruktur är IIoT-gateways av industriell kvalitet och avancerade datorer. För dessa komponenter gör Moxa också ett operativsystem tillgängligt med Moxa Industrial Linux. Större versioner av detta operativsystem kommer att förses med säkerhetsuppdateringar under en period av tio år. Detta garanterar lång livslängd och stabilitet för den installerade hårdvaran – inklusive de ständigt ökande kraven på it-säkerhet.

Robotron är specialist på insamling och utvärdering av stora datamängder och erbjuder olika mjukvarulösningar och plattformar för högpresterande IIoT-tillämpningar. Inom området industriell produktion fokuseras på edge- och molnteknologier samt artificiell intelligens för intelligent processtyrning och optimering. Dessa lösningar kan anpassas över ett brett spektrum efter de olika branschernas individuella och varierande krav.

Moxa och Robotron fokuserar sitt samarbete på fyra områden:

1. Allmänna IIoT-plattformar i krävande industrier och tillämpningar, för vilka Moxa tillhandahåller hårdvarukomponenter: Transport (särskilt järnvägsteknik), olje- och gasindustri.

2. IIoT-lösningar för energisektorn. Detta är ett specialområde i samarbetet och de första projekten har redan implementerats. Med hjälp av prisvärd IIoT-hårdvara och innovativ dataanalys och visualisering kan insikter i nätverket genereras, vilket tidigare bara var möjligt med betydligt dyrare lösningar.

3. Energieffektivitet och hantering i industrin. I denna sektor är Moxas erfarenhet och Robotrons expertis för dataanalys (baserad på bland annat robotron*IPEA-plattformen) en perfekt kombination.

4. Realtidsapplikationer baserade på Robotrons RCV-plattform (Realtime Computer Vision). Tillsammans med hårdvaran från Moxas certifierade edge-computing-teknik är denna plattform också lämplig för användning i krävande industriella tillämpningar (t.ex. i branscher som olja & gas, utvinnings-/gruvteknik, järnvägsteknik etc.).

Med detta samarbete ser båda parter stor potential när det handlar om att erbjuda sina kunder ytterligare fördelar samt möjligheter att öppna nya tillämpningsområden.

Hermann Berg, chef för Industriell IoT på Moxa Europe, säger:

– Samarbetet med Robotron gör att vi kan erbjuda komplexa IIoT-projekt med höga krav på programvara och molnteknik. De ansvariga på Moxa är säkra på att de har hittat rätt mjukvarupartner med precis rätt lösningsportfölj. Hermann Berg: Jag är imponerad av hur väl utvecklad och stabil Robotron-plattformen är och hur detaljerat förbehandlingen av data har implementerats på gateway-nivå.

Ur Robotrons perspektiv innebär kombinationen av hårdvara och mjukvaruexpertis inom IIoT-tillämpningar ett perfekt villkor för att bli ännu mer framgångsrika tillsammans.

Michael Baling, avdelningschef för Robotron, tillägger:

– Med den breda industriella och robusta portföljen från Moxa har vi hittat en partner som säkerställer områden som miljökrav, livslängd och hårdvarubaserad säkerhet. Även inom logistikområdet har Moxa – tillsammans med den tyska distributionspartnern Sphinx Computer – befriat oss från all komplexitet, vilket gör att vi kan koncentrera oss fullt ut på våra kärnkompetenser inom mjukvara och dataanalys.

Läs mer om tillämpningar och gemensamma lösningar på den nya webbplatsen som skapats av Robotron och Moxa:

www.moxa-iiot.eu