Nyheter

Göteborgs nya solcellspark

Tävlingen att namnge Göteborgs nya solcellspark i Utby är avgjord. Gensvaret från kreativa göteborgare och andra har varit stort. Nästan 400 förslag har lämnats in och i hård konkurrens har juryn valt namnet Solinavium.

– Som göteborgarnas energibolag gillar vi både den starka kopplingen till Göteborg och göteborgshumorn. Namnet spinner vidare på samma tema som namnet på Göteborgs första solcellspark Nya Solevi, säger Marie Lindgren, marknadschef på Göteborg Energi som suttit i juryn.

Exempel på andra kreativa förslag som kommit in är Celldammen, Elby, Gamla Solevi, Kraftfältet, Solby, Solfjädern, Solsidan och Watts Up!

Det vinnande förslaget, Solinavium, lämnades in av två av varandra oberoende personer: Wilhelm Löwenhielm och Madelene Wejdle. Båda blir nu vinnare och får pris.

– Jag fastnade för Solinavium eftersom det följer i samma anda som Nya Solevi. Jag ville lyfta fram Scandinavium – en av Göteborgs nationalklenoder som många i landet i alla generationer har en relation till från konserter och sportevenemang – för att spegla vägen mot framtiden, säger Wilhelm Löwenhielm.

Fakta solcellsparken Solinavium:

Parken driftsattes i januari 2021

Parken beräknas producera 5,4 GWh förnybar el om året vilket motsvarar hushållselen för runt 1000 villor

Solinavium är den andra parken i Göteborg. Sedan tidigare finns Nya Solevi i Säve på Hisingen som invigdes i december 2018. Solcellsparken i Utby blir mindre till ytan men har samma installerade effekt som Nya Solevi.

Marken som parken är byggd på är i dag klassad som industrimark