Nyheter

Topp 10 lista: Här finns Sveriges bästa förutsättningar för solenergi

Nästan sju av tio svenskar är intresserade av att installera solceller på taket. Varannan person vill dessutom göra det för att bli mer självförsörjande. Samtidigt visar Vattenfalls kartläggning Solindex att Sverige hade kunnat generera 11,2 miljarder kWh el per år om alla villabor hade solpaneler på taket.

Vattenfalls Solindex som genomförs för fjärde året i rad, visar hur mycket solenergi som skulle kunna produceras årligen om alla villataken runtom i Sverige hade solpaneler. Årets kartläggning visar att landets villor tillsammans hade kunnat producera 11,2 miljarder kWh.

Solenergin skulle räcka för att förse alla hus i Skåne, Jönköping och Värmland med energi för ett år. Bäst potential finns i Västra Götaland. Bara under juli skulle Sveriges solenergipotential kunna ge tillräckligt med el för varje svensk att ha fläkten i gång under 115 nätter.

–  Kartläggningen vill vi ska visa på den otroliga potential som finns i Sverige trots våra nordligare breddgrader. Även om vi ser att många upptäckt fördelarna med solenergi så vill vi fortsätta arbetet med att öka medvetenheten hos ännu fler. Genom att visa vilka mängder energi det handlar om på ett vardagsnära sätt, hoppas jag att ännu fler ser potentialen med solenergi och desto närmare kommer vi målet om att möjliggöra ett fossilfritt liv inom en generation, säger Lasse Ejeklint, klimatcoach på Vattenfall.

Enligt en ny Sifo-undersökning från Vattenfall skulle nästan sju av tio svenskar kunna tänka sig att installera solceller på taket det närmaste året. Utöver det är tre av tio intresserade av att ha tillgång till reservkraft i form av en generator eller batterier kopplade till solceller, för att bli mer självförsörjande.

– Det är väldigt kul att se att svenskarnas intresse för solceller fortsätter att vara stort. Tekniken kring solceller har under de senaste åren också blivit mer lättillgänglig och kostar i dag betydligt mindre än för bara några år sedan vilket är en positiv trend, säger Lasse Ejeklint, klimatcoach på Vattenfall.

Baserat på info från Solindex släpper Vattenfall även tre solfilmer som omvandlar kilowattimmarna till vanliga saker som vi gör på sommaren, som att äta glass eller att klippa gräset.

Topp 10 – Här finns bäst förutsättningar för solenergi:

1/Västra Götaland

2/Stockholm

3/Skåne

4/Östergötland

5/Halland

6/Jönköping

7/Kalmar

8/Dalarna

9/Gävleborg

10!Uppsala

Ta del av Solindex och solfilmerna:

här.

Läs mer om solceller:

här.