Nyheter

Trådlösa vibrationsgivaren Airius introduceras nu i en 5G-förberedd version

Trådlös vibrationsövervakning med Airius II LTE-M är idealisk för utrustning som inte täcks av anläggningens lokala nätverk eller WiFi, som exempelvis takplacerade fläktar, pumpar och motorer i vattenreningsverk, pumpstationer eller vattenkraftsanläggningar. Givaren ingår i samma ekosystem av högpresterande övervaknings-lösningar som övriga SPM-produkter och är därmed en utmärkt tillväxtplattform som gör det enkelt att skala upp tillståndskontrollen när tidpunkten är rätt.

Oavsett vilken produkt som används för datainsamling lagras alla mätdata i samma programvara, vilket gör det enkelt att övervaka driftskonditionen på maskiner både i fabriken och i omgivande miljö.

En pålitlig och framtidssäker IoT-lösning

LTE-M är en del av 5G-standarden och möjliggör energieffektiv dataöverföring från den trådlösa givaren Airius via befintliga mobilnät, vilket gör att företag kan undvika kostnader för att bygga och underhålla sina egna WiFi-nätverk.

Förutom överlägsen täckning och penetration, erbjuder LTE-M också gedigen, inbyggd säkerhet eftersom de arbetar inom mobiloperatörernas dedikerade och licensierade radiospektrum. Detta minimerar risken för störningar.

Ytterligare en av fördelarna med LTE-M är möjligheten att fjärruppdatera anslutna givare, till exempel för att lägga till ny funktionalitet och säkerhetsfunktioner och på så vis säkerställa att enheterna förblir säkra och produktiva under hela sin livscykel.

Branschledande mätteknologi

Vibrationsgivaren Airius mäter triaxiell vibration med envelopingteknik för att upptäcka problem som exempelvis kugg- och lagerfel, obalans och uppriktningsfel. Givaren finns i versioner för två mätområden; 10-1000 Hz och 2-5000 Hz, båda med temperaturmätning. Den är IP69-klassad och kan mäta i omgivningstemperaturer från -20 till +85 °C.

Airius har stöd för flera olika vibrationsmätuppdrag per givare och ett användardefinierat antal tidsbaserade mätningar per dag. Algoritmer för signalbehandling och beräkningsrutiner är desamma som i det avancerade onlinesystemet Intellinova och de sofistikerade handinstrumenten Leonova Diamond och Leonova Emerald.

Mätdata som sparas i analysprogramvaran Condmaster Ruby kan integreras i andra system och IoT-plattformar via SPM:s REST API. Beroende på vad som passar affärsmål och strategier bäst kan lokal lagring eller molnlagring användas.

Sett till total ägandekostnad är Airius trådlösa vibrationsgivare med batteridrift också ett bra val. Den minimala strömförbrukningen och konstruktionen med utbytbart batteri garanterar en lång livslängd och låg miljöpåverkan.

Samarbete med Telia i Norden

I samarbete med Telia har SPM Instrument utvecklat en paketlösning för den nordiska marknaden. Den inkluderar tre års uppkoppling och en datamängd som räcker för fyra mätningar per dag med batteridrift eller 24 mätningar per dag med extern matning.

Paketlösningen är utvecklad med hög säkerhet. Givaren har ett kretskortsmonterat eSIM-kort som är låst till den fysiska givaren samt ett kommunikationsprotokoll som endast tillåter kommunikation initierad från kundens eget nätverk via en säker server. Överföringen från givare till användare är således säker mot intrång.

Airius II LTE-M är tillgänglig för leverans i slutet av augusti 2021. För mer information om Airius eller lösningar för marknader utanför Norden, kontakta: