Nyheter

Flytande transformatorstationer en lösning för havsbaserad vindkraftsmarknad

Hitachi ABB Power Grids meddelade idag att de har undertecknat ett samförståndsavtal med BW Ideol, en global ledare och internationellt erkänd pionjär inom flytande havsbaserad vindkraft. Avtalet är kopplat till den globala accelerationen av att leverera lösningar för flytande transformatorstationer, redo för marknaden redan idag.

Flytande havsbaserad vindkraft är nästa stora steg inom vindkraft till havs. Den installerade kapaciteten för flytande vindkraftsanläggningar till havs beräknas växa från blygsamma 66 MW 2019 till minst 6,2 GW 20301, eftersom fler och fler länder i Europa, Asien och Nordamerika försöker utnyttja den rika potentialen av vindkraft i djupare vatten.

Detta kräver flytande havsbaserade vindkraftsparker i kommersiell skala som består av vindkraftverk med hög kapacitet och standardiserade, skalbara flytande transformatorstationer som gör utvecklingen och driften av anläggningarna görbar och lönsam.2

Samarbetet mellan de två företagen, ett första i sitt slag för flytande transformatorstationer globalt, kommer att påskynda processen. Hitachi ABB Power Grids kommer att tillhandahålla modulära, skalbara, kompakta transformatorstationspaket för installation på BW Ideols flytande plattformar med grunt drag. Företagen har arbetat tillsammans i flera år för att tillsammans skapa en standardiserad men ändå modulär lösning som tillgodoser marknadens krav och de unika kraven att arbeta under de mest utmanande miljö- och havsbottenförhållandena.

Stationerna kommer att bestå av transformatorer, ställverk och andra högspänningsprodukter som utvecklats av Hitachi ABB Power Grids specifikt för flytande havsbaserade plattformar.

– Vi är mycket glada över att samarbeta med BW Ideol för att tillhandahålla en lösning redo för marknaden, som hjälper havsbaserade vindkraftsutvecklare och oberoende kraftproducenter att nå djupare vatten, säger Alfredo Parres, global chef för förnybara energikällor på Hitachi ABB Power Grids. Våra banbrytande modulära, skalbara transformatorstationer använder beprövad teknik för att möjliggöra steget till flytande förnybar energi.

– Vi accelererar leveransen av ett marknads-redo erbjudande med en lösning för flytande transformatorstationer genom det här unika samarbetet, säger Paul de la Guérivière, vd för BW Ideol. Det samlar två marknads- och teknologiledare för att skapa en standardiserad och skalbar lösning för alla flytande havsbaserade vindkraftbehov. Med stöd av den gedigna havsbaserade erfarenheten från vår strategiska investerare BW Offshore kommer samarbetet att kunna leverera helt integrerade tekniska och finansiella lösningar.

Denna betydelsefulla innovation förstärker Hitachi ABB Power Grids åtagande att stödja havsbaserad vindkraft för en koldioxidneutral framtid. Den 4 juni lanserade Hitachi ABB Power Grids en portfölj av transformatorstations-produkter för flytande applikationer till havs, utformade för att övervinna den utmanande havsmiljön och motstå de fysiskt krävande förhållandena på flytande strukturer.

Portföljen kommer att möjliggöra att mycket större vindmängder kan skördas effektivt och integreras i det globala energisystemet, vilket direkt stöder övergången till en hållbar energiframtid.

Källor

Global Wind Energy Council – Global Offshore Wind Report 2020.

Transformatorstationer är en väsentlig del av havsbaserad vindkraftsinfrastruktur. Kraften överförs via kabel från varje vindkraftverk till havsbaserad transformatorstation där den trappas upp till en högre spänning och överförs säkert och tillförlitligt till landnätet.