Nyheter

Framtidskraft: ”Energibranschens omställning behöver bli kraftfullare”

Utvecklingen av energibranschen går för långsamt. Det är Peter Dahl på Polhem Infra och Staffan Movin på KTH överens om, vilket vi hör i podden Framtidskrafts senaste avsnitt.

– Vi måste ha en mycket kraftfullare omställning i energibranschen, säger Staffan Movin.

Peter Dahl och Staffan Movin har arbetat med ett Vinnova-projekt som heter KUTA – katalytisk accelerationsplattform för innovativ hållbar utväxling. Det handlar om hur lokala energiföretag ska lyckas åstadkomma förändringar och acceleration. Ska man kunna möta de hållbarhetsutmaningar samhället står inför måste energibolagen agera på ett annat sätt än vad de gör idag, är en central slutsats.

– Vi trodde att det här projektet skulle handla väldigt mycket om teknik och tekniksatsningar, men det kom att handla väldigt mycket om styrning och finansiell hantering, säger Peter Dahl, i avsnitt 31 av podden Framtidskraft.

– Det handlar väldigt mycket om att ta vara på de resurser som finns, det är nyckeln i det här.

Vilken styrning handlar det om?

– Det är tillgångsvård egentligen, vi sitter på en massa värdefulla tillgångar och vi har kanske inte förmågan att vårda dem på bästa sätt för att se till att lösgöra kraften i företagen. Vi har byggt upp stora värden som vi kan använda i nästa fas, om vi gör det på rätt sätt. Här måste vi styra och se över organisationerna, säger Peter Dahl.

– Frågan är också vad man ska styra emot, säger Staffan Movin:

– Kraven blir allt större på energibolagen och möjlighetssfären är enorm, då är frågan vad man ska göra. När man kommer underfund med att man inte kan leverera allting själv utan måste jobba med samverkan med andra då måste man se vad är det för något som vi ska styra och som vi ska vara duktiga på. Och vad ska vi lämna ifrån oss och hur ska vi se till att det ändå skapar en leverans mot kunden? Det här glömmer man bort för man tidigare har förvaltat i väldigt stor utsträckning.

– Den stora låsningen är att man formas efter detta, man gör det man är bra på helt enkelt, det vill säga förvalta de här tillgångarna, säger Peter Dahl.

I poddavsnittet diskuteras också utmaningarna. Förändringarna är ingen som inte ser, men hur man ska hantera dem är den stora frågan, resonerar Staffan Movin, som också lyfter begreppet ”projektsjukan”. Den handlar om att man ser ett problem, man tillsätter ett projekt och sen tror man att man löser det men man tar inte de strategiska konsekvenserna.

– Idéerna och kraften finns hos medarbetarna men man gör inget av detta för man jobbar inte med strukturella utmaningarna.