Nyheter

Debatt: ”EU-reglering hindrar utvecklingen av AI”

EU-kommissionens kommande regelverk av Artificiell Intelligens riskerar att få europeiska och svenska företag att tappa i konkurrenskraft.”

Det skriver Christian Guttmann global AI-chef på TietoEVRY i ett debattinlägg i Dagens Industri:

”För att stärka Europas konkurrenskraft på området offentliggjorde EU nyss sitt förslag på regelverk för AI i Europa. Syftet är att göra Europa till ”ett globalt centrum för tillförlitlig artificiell intelligens” – att skapa en gemensam europeisk AI-marknad, ta bort onödiga och krångliga hinder, stärka investeringarna och innovationen och samtidigt garantera säkerheten för människor. Tyvärr riskerar de nya reglerna att få helt motsatt effekt.”

”EU kategoriserar AI i fyra risknivåer – från AI med ”oacceptabel risk” som ska förbjudas helt till AI med ”minimal risk” där fri användning ska råda – som AI-stödda videospel eller skräppostfilter. I likhet med GDPR, kan organisationer som bryter mot reglerna få böter med upp till hela 6 procent av sin omsättning.”

”Det nya förslaget är dock otydligt på fler punkter, bland annat kring vilken typ av AI-funktioner som kommer att hamna i vilken riskkategori, vilket öppnar för olika tolkningar och gör det svårt att följa.”

Läs hela debattartikeln här:

https://www.di.se/debatt/eu-reglering-hindrar-utvecklingen-av-ai/